Илиян Василев: Подгответе са за шокова зима!

1
Режим на тока не ни мърда
Режим на тока не ни мърда Снимка: iStock

Не искам да звуча грубо, но след като цената на разрешителните за емисии мина 60 евро на тон, а цената на природния газ 52 евро/МВТч, и като гледам че у нас на никой не му прави впечатление /след убийствени разкрития за зулумите на Булгаргаз с азерския газ/ - защото корупцията е проникнала навсякъде и никой не сме да я пипне заради страх от домино ефект ви предупреждавам - идва шок и ужас. Дестабилизацията е неизбежна, Борисов има изгода от това, и неговите хора които контролират ВСИЧКИ предприятия в енергетиката, имат изгода да не правят нищо. Новите пък или нямат знания, или такива като Янев покриват зулумите на старите.

Климатичните политики изобщо нямат никакво отношение. Циклите на Слънцето и Луната обаче имат - така рекоха алармистите.

Сериозно - подгответе са за шокова зима.

Първо, изтискайте от вашия енергиен портфейл всички начини за намаление на потреблението на енергия - пестене, ефективност.

Второ, единствената местна суровина, която произвежда топло са дървата. Въглищата също - подгответе за най-мръсната зима. Ще се оцелява и на никой няма да му е до чистотата на въздуха и фини прахови частици. Дреме ни за глоба от ЕС. Утре изобщо няма да ни дреме и за начините по които имаме светло и топло. Просто България трябва незабавно да декларира, че енергийната и сигурност е най-важна и докато преживеем зимата няма да прилагаме ЕС разпоредбите за емисионните квоти и плащания. Да ни съдят, ние пък ще ги съдим обратно за неразчетени политики.

Трето, има печки на газ /отоплителни/. На пропан бутан ще бъде по-евтино.

Четвърто, приберете родителите си при вас за зимата.

Пето, властимащите ще решат по някакъв безумен начин темата с Топлофикацията, ще налеят пари в нея, за да покрият загубите или нещо такова - поне половин милиард, а с другите топлофикации може да стигне и до милиард. Сметнете сами, на Топлофикация София и трябва за зимата 700 милиона кубически метра природен газ, по сегашните цени това са си 500 милиона лева, само за природния газ. А други оперативни разходи? Така че топло може и да имате, проблемът е че с доходите може да закъсате поради пандемията.

Шесто, нямам какво да предложа на такива като себе си, които се отопляват за ток. Не че искам, но нямам нито топлофикация, нито газ. Само ток. Спре ли, заспивам зимен сън. Де да можеш. Имам опцията само на вечния сън.

И тук внимание, потреблението на ток може да скочи над 7500 МВТ мощности, което да извади системата от баланс и режим на тока не ни мърда.

Изобщо дами и господа, след 12 години спане на ГЕРБ и тотален контрол върху енергетиката, който не си е тръгнал, ще плащаме заедно цената. Няма вече хора с характер и знания, които да имат шанс поне да успокоят малко нещата.

Шефът на БЕХ Николов ви говори за дълговете на Топлофикацията, но не ви предлага решения за вашето топло и светло. Шефът на Булгаргаз е зает да купува по-скъп руски газ. Шефът на Булгартрансгаз го интересува да пусне Балкански поток на 1 октомври за да получи от онова "евалла" от Газпром, което направи много президенти, премиери, министри много, много благоденстващи. Похарчи едни три милиарда лева, които можеха да отидат за устойчивост на системата.

Шефът на НЕК - гледа безпристрастно как евтиният ток излиза от страната. Шефът на ТЕЦ МИ-2 чака второ пришествие /надлежно мотивиран/ за да /не/включи мощности.

Нищо от горното не нито преувеличено, нито манипулация. А сега, намерете основание за оптимизъм. Трудна работа!?

Избират се хора послушни, зависими, политкоректни. Все едно в средата на битка, която взема жертви, да си се загрижил за липсата на ютия за униформите на войниците.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари