Илиян Василев: Добрата вест е че Борисов никога повече няма бъде на власт

1
Най-важната задача е народът да повярва че има възмездие и справедливост, за да излезе от безнадеждността и апатията
Най-важната задача е народът да повярва че има възмездие и справедливост, за да излезе от безнадеждността и апатията Снимка: БГНЕС / Архив

Лошата е че няма да бъде изправен пред съд и евентуално да влезе в затвора, защото продължава да действа желязното правило, още от 1997 година - политик за престъпление не влиза в затвора

Избирателната кампания е поредна, която показва че между дневния ред на света и дневния ред на българина има огромна пропаст. Но това не непременно е негатив, защото климатичните промени и пандемията разрушиха способността на нациите да намират общ път и решения. От тук рисковете за сигурността, от войни и нови кризи /следете продоволствената и суровинната/. Войните не се раждат от реалните измерения на проблемите, а съзнателната им ескалация от политици и превръщането им в оправдание за неспособността да се справят с тях. По темата следват анализи.

Сега за нас. Битката на Борисов и Пеевски не е за спасението на България, а за личното им спасение. Те защитават паралелната държавата, която се храни от публични ресурси и корупция, в която една огромна част от политическата и бизнес класа намира единствената си форма на съществуване. Тези десетки и стотици милиони, за които подсказва разследването на Рашков, са сам част от този огромен ресурс на паразитната класа, която вегетира върху бедността, страха и неинформираността на народа. Пеевски и Борисов са разпознаваемите лица, но зад кадър е Горанов /истинския наследник на Борисов/ и разбира се Доган, който обаче губи висота, заедно със срива във влиянието на ДПС. Те загубиха статут на неизбежния съюзник, заедно с това турската етническа карта и Доган загубиха значение си. Пеевски излиза напред, защото той е разпределителят и лицето на новия модел, заедно с Горанов.

Както виждате Борисов излезе напред в кампанията и всички "нови" лица се дръпнаха назад, защото не са му нужни - не могат да направят ГЕРБ привлекателни за коалиция, За това пък Борисов може да спечели максимално гласове с обещания и заплахи - мафиотския стил който го издигна в самото начало.

Особено важно е за мен да не се изгубят гласовете на ИБГНИ, защото значителна част от тези 4 процента промяна ще се прелеят към ГЕРБ и ДПС.

Сливането на президентски и парламентарни избори изигра неблагоприятна роля за партиите като Демократична България и ИБГНИ, защото доминиращия президентската надпревара Радев наля гласове на БСП и ПП, а самите парламентарни избори потънаха като важности и тема.

ИТН свърши прекрасно работата си. На предишните избори трябваше да "ограничи" ръста на ДБ и ИБГНИ, на тези ръста на ПП. Избирателите на тази партия, гласуват за фантом, за някакви актьори, които играят роли, без пряк допир с режисьорите и драматурзите.

Добрата вест е че Борисов никога повече няма бъде на власт. Лошата е че няма да бъде изправен пред съд и евентуално да влезе в затвора, защото продължава да действа желязното правило, още от 1997 година - политик за престъпление не влиза в затвора.

Тогава Стоянов и Костов го направиха в името на социалния мир, пък и като част от сделката с Николай Добрев и Първанов. Филчев изпълни поръчаното. Този рефрен съпътствува българския преход още от Луканов и Лилов - и така политиците продължават да са богопомазани. Да, от време на време прокуратурата тормози определено ниско равнище в политиката, демонстрира активност, но стигне ли до обвинение или съд винаги се оказва, че или обвинението е преднамарено калпаво или съдът вземе "правилното" решение.

Съмнявам се, че и сега няма да се намерят по-важни задачи, дори за правителство на промяната с участието на БСП и ИТН, да се спасява нацията и решават кризи. А най-важната задача е народът да повярва че има възмездие и справедливост, за да излезе от безнадеждността и апатията.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари