Икономисти: Преминахме пика на инфлацията при храните

0
Това не означава, че цените ще започнат да падат
Това не означава, че цените ще започнат да падат

Това не означава, че цените ще започнат да падат

През 2022 г. инфлацията беше при енергийните суровини, от началото на тази година това се промени и вече водещо е поскъпването при храните. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Гост по темата беше и Георги Вулджев, икономически експерт в ЕКИП.

По думите на Ганев пикът е преминат, най-вероятно ще има успокоение в цените. "Няма лошо институциите да действат, но не трябва да се минава и някакъв праг, малко прекалено ми се струва случващото през последния месец", коментира Ганев.

Според Вулджев темата напоследък се политизира. Последните 2 месеца има отслабване на хранителната инфлация, тя ще се забавя, но това не означава, че цените ще започнат да падат. Надяваме се в рамките на 1 година инфлацията да се успокои до 2-3% годишно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари