Хуманитарни организации: Евакуацията на Рафа ще доведе до бедствие в Газа

1
Израел започна да атакува райони още преди да приключила евакуацията
Израел започна да атакува райони още преди да приключила евакуацията Снимка: Samar Abu Elouf for The New York Times

Израел започна да атакува райони още преди да приключила евакуацията

Израел нанесе днес въздушни удари срещу цели в Рафа часове след като призова 100 хиляди души в източната част на града до границата с Израел да напуснат към "хуманитарна зона". Обстреляни са били два квартала, които попадат в нареждането за евакуация, съобщи палестинската гражданска отбрана, предаде БНТ.

Инструкциите идват чрез текстови съобщения на арабски, телефонни обаждания и листовки. Израелската заповед е знак за предстояща офанзива в пренаселения град. Евакуираните се насочват към палаткови лагери в Хан Юнис и ал Маваси. Палестинците в Рафа вече напускат града, но мнозина се питат къде да отидат. Повечето палестинци в Рафа са се местили принудително повече от веднъж, някои бягат за четвърти път.

"Разбира се, че се страхуваме, нещо повече - ние сме ужасени. Не е толкова лесно да се местиш постоянно, отново и отново. Много е трудно, имаме деца и покъщнина", разказа Хана Салха.

Хамас определи нареждането за евакуация като "опасна ескалация" и заяви, че евентуално израелско нахлуване в Рафа ще застраши преговорите за прекратяване на огъня. Франция отново се обяви срещу израелска операция в Рафа и припомни, че международното право определя насилствено разселване на цивилно население като военно престъпление.

Хуманитарни организации предупредиха, че евакуацията на Рафа ще доведе до още по-тежко хуманитарно бедствие в ивицата Газа.

"Израелските окупационни власти казаха на хората да отидат в Рафа като безопасна зона. Сега ни казват да напуснем. Къде да отидат всички тези хора - милион и половина или два милиона цивилни. В морето ли да отидат. Искат да извършат геноцид, това виждаме ние", каза Абу Ахмед.

Израелската страна заяви, че целите ѝ остават непроменени- освобождаване на заложниците и победа над Хамас. Египет призова Израел да прояви максимална въздържаност и предупреди, че операция в Рафа носи сериозни хуманитарни рискове. Кайро повиши бойната готовност на армията си в северен Синай, до границата с Газа. Палестинската автономна власт в Рамала призова Вашингтон да предотврати израелска операция и масова смърт в Рафа.

Президентът Джо Байдън е провел днес 30-минутен телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Американският лидер е подчертал тревогите на Вашингтон от израелска операция в Рафа. Преди разговора американски представител заяви, че пробив в преговорите по споразумение за освобождаване на заложниците на Хамас е най-добрият начин за избягване на израелска инвазия в Рафа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Умен
    Това са фалшиви и лъжливи внушения на престъпници от така наречените хуманитарни организации. Последствията и хуманитарните катастрофи трябва да се поемат от виновниците за конфликта и това са терористите от Хамас. Ако операцията по наказание и унищожаването на Хамас за терористичната дейност не се завърши, то на по-късен етап на хуманитарна катастрофа ще бъдат подложени невинни хора. Унищожаването на Хамас и техните помагачи не е хуманитарна катастрофа, а борба с терористи.
  • 1
    1
    Moni Levi
    Ами,даа,,ще доведе,мрьсните и дрипави мюсюлмани мизерни и мрьсни, араби,ще нападате, Евреи,бягат с каруцата и магарето,пада ви се,да ви вземе Египет,в Синай....махайте се от Газа..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари