Художникът Владимир Запрянов е носителят на наградата „Александър Паскалев” за 2024 година

1

Призът му бе връчен от кмета на Хасково

Тази вечер бяха обявени лауреатите на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ Хасково 2024.

Доц. Младен Влашки – член на журито, поздрави Хасково за прекрасната традиция да развива и стимулира младите творчески таланти. Той подчерта изключителното значение на Литературни дни „Южна пролет“ за развитието на българската литература и за младите автори, които имат възможността тук в Хасково, да спечелят една уникална награда- тази за дебют.

Званието "Лауреат" и носител на бронзов "Пегас" в жанр ПОЕЗИЯ спечели Катя Димитрова за стихосбирката „Плач по всички жени преди мен“. "Лауреат" и носител на бронзов "Пегас" в жанр ПРОЗА е Неда Узунколева за книгата „Днес не ми се излиза“. Със званието "Лауреат" и бронзов "Пегас" в жанр ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА от днес е Радея Гешева за книгата ѝ „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от ХХ век“

В рамките на дните на словото и духа „Южна пролет“ Община Хасково присъжда една изключително престижната награда за неоценим принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата. Това е наградата „Александър Паскалев“. През 2024 година лауреат на наградата „Александър Паскалев” е художникът Владимир Запрянов. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев награди Владо Запрянов и го поздрави за негова всеотдайна работа за развитието на културата в Хасково. Градоначалникът благодари на Запрянов за готовността му да се включи в нови стойностни проекти, които предстои да бъдат реализирани в Хасково.

На Националния конкурс за дебютна литература бяха връчени и съпътстващи награди: в жанр „Проза“ те са за Михаела Илиева за книгата ѝ „Рентгенова снимка на свободата“ и за Данила Райчева за книгата ѝ „Една и съща жена“. Съпътстващите награди в жанр „Поезия“ са три. Те бяха присъдени на Тихомира Панайотова за стихосбирката „Сърцето се завръща у дома“ , на Мила Люцканова за стихосбирката „Краят на думите“ и на Мария Гетова за стихосбирката “Полуразпад“.

Ювелирен финал на „Южна пролет“ Хасково 2024 година постави Калоян Куманов и неговите нови музикални предизвикателства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари