Храни, от които трябва да се откажем, ако сме над 50-годишни

29
След навършването на 50 години метаболизмът се забавя
След навършването на 50 години метаболизмът се забавя

След навършването на 50 години метаболизмът се забавя

След навършването на 50 години метаболизмът се забавя и за тялото става все по-трудно да преработи приетата храна. Това може да доведе не само до затлъстяване, но и до повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

"За да не се случи това, съветвам всички хора, прекрачили прага на 50-ата си годишнина, да започнат да обръщат повече внимание на храненето си. В крайна сметка не можете да отлагате повече. Освен това ще трябва да се откажете от консумацията на някои любими храни", споделя диетологът д-р Андрей Лисенков.

Преработено месо

Замразени хапки, котлети, колбаси и кнедли - всичко това трябва да се изключи от менюто на хората над 50 години. В крайна сметка всички тези продукти съдържат много натрий и консерванти. Консумацията им може да предизвика рязък скок на налягането и в дългосрочен план да причини развитие на онкологични заболявания.

Сладки десерти

Бисквитките, тортите и мъфините са с много високо съдържание на захар. Това увеличава риска от смъртоносни заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Пържена храна

Пържената храна съдържа големи количества наситени мазнини, които допринасят за развитието на сърдечни заболявания. Рисковете са особено високи за хората над 55 години.

Напитки, от които хората над 50 години трябва да се откажат

Освен от изброените храни, хората над 50 години трябва да се откажат и от някои напитки, пише Актуално.

Газирани напитки

Няма абсолютно никаква полза от тяхната консумация. Те са вредни дори за тийнейджърите и още повече за техните баби и дядовци. Консумацията им не само дразни стомаха и може да причини обостряне на съществуващите стомашно-чревни заболявания, но и води до повишаване на кръвната захар и налягането.

Кафе и силен чай

Съдържащият се в тях кофеин нарушава работата на нервната и сърдечно-съдовата система, което може да доведе до сериозни проблеми с напредване на възрастта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    9
    Въй въй
    Лошо е че всичко е боклуци вече ,ядем гмо ,нищо няма свястно...хем скъпо хем вредно
  • 8
    8
    Цццц
    И аз съм съгласна ,станеш ли на 50 всичко се лепка по теб,и хляб не накусвам и пак нищо....прави сте
  • 5
    7
    Зара
    Ами така си е..трябва да се ограничаваме...всичко ни се лепи вече на тези гидини
  • 25
    6
    Нина
    Разбрах! Над 50 години съм, означава, че напълно трябва да спра всякаква храна....
  • 15
    5
    Цветанка Гербова
    С всеки следващ път т. е. прочетена статия ми затвърждава те мнението,че журналистите от тази медия са БОКЛУК. "Замразените храни,колбаси т.т.т.т. -водело до смърт. Сладки изделия,газирани напитки,чай,кафе - води до смърт. Просто и интелигентно написана статия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари