Хонконг е засегнат от най-тежките валежи от близо 140 години насам

0
Това са най-тежките валежи от 1884 година насам в мегаполиса
Това са най-тежките валежи от 1884 година насам в мегаполиса

Това са най-тежките валежи от 1884 година насам в мегаполиса

Хонконг бе засегнат от рекордни валежи, най-тежките от близо 140 години насам, предадоха световните агенции.

Азиатският финансов хъб бе засегнат преди седмица и от преминаването на супертайфун, а сега страда от наводнения, довели до нарушения на транспорта заради проливните дъждове, съобщи Meteo Balkans.

Друг мегаполис - Шънджън, който е съседен на Хонконг, също пострада от дъждовете, които са най-значими там от 1952 г. насам. Районът преживя по-рано през лятото екстремни метеорологични явления и рекордни температури.

Според учени всички тези метеорологични събития са влошени от климатичните промени.

Засега няма жертви на обилните валежи, затворени са училищата, преустановени са някои митнически услуги на границата между Хонконг и Шънджън.

Властите се готвят и да изпускат вода от местните резервоари, което би могло да доведе до локални наводнения в някои северни части на територията на Хонконг, предаде БТА

На някои метростанции пероните са били наводнени и една от линиите е частично затворена. Пътищата също са били превърнати в реки и насред тях има закъсали автобуси и коли, които са наполовина под вода.

Според хонконгската метеорологична агенция в града са паднали в периода 23 ч. полунощ вчера средно 158,1 милиметра дъжд, като на места те са били 200 милиметра. Издаден е черен код за опасно време - най-висшата степен по хонконгската скала.

Валежите са последици от тайфуна Хайкуи, който в началото на седмицата връхлетя Тайван, където изкорени дървета и повреди пътища, преди да се отправи към Южен Китай вече като буря. В Тайван ранените от стихията бяха около 100.

Южен Китай бе засегнат миналия уикенд от два последователни тайфуна - Саола и Хайкуи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари