Хлебопроизводители: Нулевата ставка на ДДС няма да понижи цената на хляба

0
Мнението в бранша е, че мярката по-скоро ще предотврати ново поскъпване
Мнението в бранша е, че мярката по-скоро ще предотврати ново поскъпване Снимка: bTV

Мнението в бранша е, че мярката по-скоро ще предотврати ново поскъпване

В момента имаме една новина, която е добре дошла, но да се стигне до тези намаления и отпадане на действието на ДДС има много и техническа работа“. Това коментира хлебопроизводителят  Тошко Няголов по повод въвеждането на нулева ставка за хляба като антикризисна мярка в „Тази сутрин“.

Другото е, че всеки момент всеки ден в момента цената на електрическата енергия, цената на брашното и на останалите консумативи се повишава. В рамките на 6 месеца цената на брашното стигна към момента до 1100-1200 лв. от 640-660 лв. за тон. Виждате, че има едно почти 100% увеличение в цената на брашното. За тока да не говорим“, каза Няголов.

От понеделник, по думите му, брашното ще се увеличи още с 50 лв. на тон. Има още неяснота дали ще има ДДС върху брашното и тока, което също се отразява в ценообразуването.

Според Няголов, който е задържал цените на произведения от него хляб, дори може да се стигне до повишение от 5-10 стотинки.

Мнението на хлебопроизводителите е, че едва ли нулевата ставка ще се отрази върху цената на хляба, а по-скоро ще предотврати ново поскъпване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    плюс-минус
    Те и на ресторантьорите преди месеци намалиха ДДС от 20 на 9%. И какво стана? Те, ресторантьорите, вдигнаха цените. Намаляването на ДДС не намалява цените, а намалява приходите в хазната. Имам чувството, не съм икономист, че увеличението на цените пълни хазната, та затова предприемат такива неадекватни мерки. А може би го правят от некадърност.
  • 4
    4
    ццц
    нямат насита долните измекяри еей, все недоволни
  • 15
    3
    Пунта Мара
    Шумно рекламираните мерки са проинфлационни и няма да имат абсолютно никакъв ефект върху уязвимите социални групи. За сметка на това обаче ще намалят допълнително държавните приходи при вече завишени разходи. Измамите с ДДС ще нарастват драстично. Такива като този от снимката ще се сдобият с имоти в Дубай за милиони и чисто ново бугати, докато пробутват долнокачествена продукция. Голямата част от наричаното "хляб" е болестотворен продукт от най-евтините суровини. Дори не е нужно да си икономист, за да провидиш, че такава държавна политика е обречена да е ялова. Каква е целта тогава - купуване малко народна любов може би?
  • 21
    2
    БЪЛГАРИН
    Вдигайте цената на хляба колкото си искате,но по-богати няма да станете,ще принудите хората сами да си правят хляб.Аз сам си правя хляб,и ми е добре.
  • 22
    1
    Възмутен
    Прав беше Асен Василев като не искаше намаляване на ставките. Нека си припомним какво стана като намали ставките на ресторантьорите, винопроизводителите, на бирата и др. подобни. Намаляха данънчните приходи, не се увеличиха заплати и пенсии, а цените продължиха да растат или в най-добрия случай останаха високи. Да се върне данъка за всичко, без никакви привилегии за нищо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари