Хиляди са евакуирани заради пропукване на язовирна стена в Норвегия

0
Правителството е изпратило хеликоптери, за да помогне на службите за спешна помощ да окажат помощ на хората
Правителството е изпратило хеликоптери, за да помогне на службите за спешна помощ да окажат помощ на хората Снимка: БТА

Правителството е изпратило хеликоптери, за да помогне на службите за спешна помощ да окажат помощ на хората

Норвежките власти съобщиха, че са евакуирали хиляди хора след наводнения, тъй като части от язовир са се скъсали, след като шлюзовете му не са се отворили, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Правителството обяви, че е изпратило хеликоптери, за да помогне на службите за спешна помощ да окажат помощ на хората, блокирани от наводненията в някои части на страната.

Първоначално въоръжените сили на Норвегия бяха извикани на мястото на инцидента, за да преценят дали язовирната стена на водноелектрическата централа "Браскерейдфос" трябва да бъде взривена с помощта на експлозиви. По-късно обаче полицията съобщи, че е било взето решение да не се предприемат никакви действия по отношение на язовира, който се намира на река Гломма, най-дългата в Норвегия.

"Водата постепенно е започнала да се пропуква през страната на язовира и в момента не се предприемат никакви мерки в електроцентралата", се казва в изявление на полицията. "Ситуацията се оценява непрекъснато."

Операторът "Хафслунд" заяви, че водата е започнала да преминава през насипа на язовира - до електроцентралата. Но последиците не са били толкова тежки, заявиха от компанията: "Засега изглежда, че пренасочването на водата през насипния язовир върви добре".

По-рано операторът беше съобщил, че в резултат на повреда в мрежата генераторите на язовира са спрели да работят в ранните часове на деня. "Автоматичната система би трябвало да доведе до отваряне на шлюзовете в случай на спиране", се казва в съобщението. Компанията не знае защо в този случай тя е отказала.

Надигащите се води в крайна сметка са наводнили съоръжението, което вече не работи, добави "Хафслунд", като отбеляза, че инцидентът е довел само до материални щети.

Кризисна ситуация

В отделно изявление полицията съобщи, че е започнала евакуация на хората, живеещи по поречието на реката. Работи се и за намаляване на налягането на водата в станцията, включително чрез използване на багери на мястото. Няколко норвежки полицейски окръга също обявиха, че хората са били евакуирани от наводнените райони.

Од Хове, кмет на окръг Инландет, един от най-засегнатите райони, заяви, че 115 селски пътища са били засегнати от свлачища или наводнения, което в много случаи е довело до изолация на хората.

"Намираме се в кризисна ситуация с национални измерения. Хората са изолирани в няколко местни общности, а службите за спешна помощ рискуват да не могат да достигнат до хората, които се нуждаят от помощ", каза Хоув в изявление.

Норвежкото министерство на правосъдието и обществената сигурност заяви, че е изпратило седем допълнителни хеликоптера в помощ на спасителните служби в цялата страна. "Има много евакуирани, много засегнати хора и огромни материални щети", заяви министърът на правосъдието и обществената сигурност Емили Енгер Мел. "Ситуацията е много трудна в големи части на страната."

От уикенда насам Норвегия и съседна Швеция се борят да се справят с масираните валежи, които предизвикаха както наводнения, така и свлачища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари