"Хамас" прие предложението на Египет и Катар за примирие в Газа

0
Новината идва на фона на израелска заповед за евакуация на 100 хиляди души от пренаселения град Рафа
Новината идва на фона на израелска заповед за евакуация на 100 хиляди души от пренаселения град Рафа Снимка: БТА

Новината идва на фона на израелска заповед за евакуация на 100 хиляди души от пренаселения град Рафа

От "Хамас" са заявили пред египетски и катарски посредници, че приемат техните предложения за прекратяване на огъня в Газа.

Това съобщи телевизия ал Джазира, като се позовава на високопоставен представител на палестинската групировка, предаде БНТ.

Новината идва на фона на израелска заповед за евакуация на 100 хиляди души от пренаселения град Рафа преди предстояща израелска операция. Евросъюзът се обяви против такъв сценарий, който вещае най-лошото - още война и глад.

Израел нанесе днес въздушни удари срещу цели в Рафа часове след като призова 100 хиляди души в източната част на града до границата с Израел да напуснат към "хуманитарна зона". Обстреляни са били два квартала, които попадат в нареждането за евакуация, съобщи палестинската гражданска отбрана.

Инструкциите идват чрез текстови съобщения на арабски, телефонни обаждания и листовки. Израелската заповед е знак за предстояща офанзива в пренаселения град. Евакуираните се насочват към палаткови лагери в Хан Юнис и ал Маваси. Палестинците в Рафа вече напускат града, но мнозина се питат къде да отидат. Повечето палестинци в Рафа са се местили принудително повече от веднъж, някои бягат за четвърти път.

"Разбира се, че се страхуваме, нещо повече - ние сме ужасени. Не е толкова лесно да се местиш постоянно, отново и отново. Много е трудно, имаме деца и покъщнина", разказа Хана Салха.

Хамас определи нареждането за евакуация като "опасна ескалация" и заяви, че евентуално израелско нахлуване в Рафа ще застраши преговорите за прекратяване на огъня. Франция отново се обяви срещу израелска операция в Рафа и припомни, че международното право определя насилствено разселване на цивилно население като военно престъпление.

Хуманитарни организации предупредиха, че евакуацията на Рафа ще доведе до още по-тежко хуманитарно бедствие в ивицата Газа.

"Израелските окупационни власти казаха на хората да отидат в Рафа като безопасна зона. Сега ни казват да напуснем. Къде да отидат всички тези хора - милион и половина или два милиона цивилни. В морето ли да отидат. Искат да извършат геноцид, това виждаме ние", каза Абу Ахмед.

Израелската страна заяви, че целите ѝ остават непроменени- освобождаване на заложниците и победа над Хамас. Египет призова Израел да прояви максимална въздържаност и предупреди, че операция в Рафа носи сериозни хуманитарни рискове. Кайро повиши бойната готовност на армията си в северен Синай, до границата с Газа. Палестинската автономна власт в Рамала призова Вашингтон да предотврати израелска операция и масова смърт в Рафа.

Президентът Джо Байдън е провел днес 30-минутен телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Американският лидер е подчертал тревогите на Вашингтон от израелска операция в Рафа. Преди разговора американски представител заяви, че пробив в преговорите по споразумение за освобождаване на заложниците на Хамас е най-добрият начин за избягване на израелска инвазия в Рафа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари