Хакерска атака е причината за срива в системата за COVID сертификати

0
В момента системата издава над 15 000 документа за час
В момента системата издава над 15 000 документа за час Снимка: БГНЕС

Рекорден брой зелени сертификати са свалени от потребителите, въпреки затрудненията с Националната здравна информационна система /НЗИС/, съобщава "Информационно обслужване" АД

Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено от злонамерени действия, тип "отказ от услуга" (DDoS), срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система.

В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps, съобщават от "Информационно обслужване". Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители, пише в съобщението.

"Информационно обслужване" АД разполага със специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции, които позволиха да продължи издаването на зелени сертификати, въпреки известни забавяния. В първите часове след оповестяването на мерките на 20 октомври са били издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати - над 106 000. До 15.00 часа днес са изтеглени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари