Гушкането променя гените на бебетата

0
Колкото по-чести са физическите ни контакти с бебетата, толкова по-обичани и сигурни се чувстват те
Колкото по-чести са физическите ни контакти с бебетата, толкова по-обичани и сигурни се чувстват те

Колкото по-чести са физическите ни контакти с бебетата, толкова по-обичани и сигурни се чувстват те. 

Това показва изследване на психолози от Университета на Британска Колумбия в Канада, публикувано в специализираното научно списание "Development and Psychopathology".

Това обаче далеч не е единственият извод от изследването. Учените са открили още, че гушкането засяга бебетата на молекулярно ниво и ефектът може да не отслабне с години. От друга страна, при бебетата, които са по-стресирани в ранна възраст и не получават достатъчно физически контакти, се наблюдават промени в молекулярните процеси, засягащи изразяването на гените.

Учените са стигнали до тези заключения след изследване, в което родители на 94 бебета имали за задача да си водят дневници за гушкането и физическите контакти с бебетата си през първите пет седмици след раждането. Те били помолени и да записват поведението на новородените по време на тези физически контакти - дали са спели например.

Във втория етап на изследването, проведен след 4 години, са взети ДНК проби на децата за анализ на специфична биохимична модификация, наречена ДНК - метилация. Това е епигенетичен механизъм, при който някои части от хромозомите се свързват с малки водородни и въглеродни молекули, като така в много случаи се променя функцията на гените и оказва влияние на проявяването им.

Метилиране е свързването на един въглероден и три водородни атома с друга молекула. Отстраняването на метиловата група се нарича деметилиране. Представете си милиарди малки „включвания и изключвания”, които контролират всичко в тялото ви – от начина, по който тялото ви трансформира храната в енергия до вашия отговор на стреса.

Две от промените засягат гените, свързани с имунната система и метаболизма. Метилирането отразява и епигенетичната възраст и развитие и изследователите са установили, че децата с ограничен контакт показват по-бавно развитие в това отношение, което може да се отразява негативно на цялостното състояние на детето.

„Надяваме се, че бъдещите ни изследвания ще ни дадат яснота как в действителност гушкането и физическите контакти в ранна възраст (или тяхната липса) влияе на физическото, емоционално и психологическо развитие на детето по-късно в неговия живот”, коментира Сара Мур, съавтор на изследването

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари