Гроздето в Русенско масово гние

1
Стопаните се притесняват, че няма да могат да си направят дори вино за вкъщи
Стопаните се притесняват, че няма да могат да си направят дори вино за вкъщи

Гроздето в Русенско масово гние заради обилните дъждове, притесняват се собствениците на малки лозя в региона.

Хората, които отглеждат грозде за лична употреба, са разтревожени, че няма да успеят да си направят домашно вино този сезон, предава Русе Медиа.

По лозята имаше много грозде, започна добре и се очертаваше силна и щедра година, споделят любителите на лозарството. Честите валежи с голямо количество дъжд, високата влажност с кратки захлаждания обаче доведоха до гниене по гроздовете. Това наложи да се пръска повече с препарати, но дали реколтата ще бъде частично спасена, зависи от метеорологичните условия през следващия месец.

Специалисти припомнят, че обикновено гроздето се заразява чрез рани, причинени от гроздов молец, градушка или напукване след дъжд. Мокрото грозде може да се зарази и без да има рани по него. Гниенето е гъбна болест и напада пъпките, младите леторасли, листата и гроздето. Най-големи щети обаче нанася, когато атакува гроздето.

В отделни години гниенето унищожава до 60-70% от реколтата на чувствителните сортове грозде. Ципата на заболелите зърна придобива светлокафяв цвят, лесно се обелва и се пука. Отначало се появяват дребни кафяви петна, които постепенно се увеличават и обхващат цялото зърно. При благоприятни условия болестта се предава на съседните зърна, като обхваща целия грозд, който се покрива с плесен.

За да се спасят лозите, агроекспертите съветват да се пръска отново след дъжд, като се изчака листата да изсъхнат. При съмнения какви препарати да се използват и в каква комбинация, е най-добре да се покаже повреден лозов лист в агроаптека, за да се прецени най-точният вариант за борба с болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари