Гръцкият премиер: Това е най-тежката гореща вълна от 35 години години насам

0
Кириакос Мицотакис призова днес сънародниците си да пестят електроенергия, за да не се стига до режим на тока
Кириакос Мицотакис призова днес сънародниците си да пестят електроенергия, за да не се стига до режим на тока

Кириакос Мицотакис призова днес сънародниците си да пестят електроенергия, за да не се стига до режим на тока

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова днес сънародниците си да пестят електроенергия, за да не се стига до изключване или режим на тока. Причината е голямото потребления от климатиците заради гореща вълна, която се очертава като най-тежката от 35 години насам, съобщи Дневник.

Мицотакис посети централата на мрежовия оператор DEDDIE и обясни пред журналисти, че властите са взели всички предпазни мерки за избягване прекъсвания на тока. Но той настоя и гърците да угасят ненужното осветление и леко да повишат температурата, на която са настроени климатиците, за да се намали натискът над националната енергийна система.

Прогнозите са днес на някои места в Гърция температурата да достигне 46 градуса и според премиера това се случва в "най-тежката гореща вълна от 1987 г. насам". Тогава жегата се задържа една седмица и жертвите ѝ са над хиляда души.

Сега високите температури продължават втора седмица и въпреки очакваното леко захлаждане във вторник прогнозите са да се задържат до уикенда.

"Катимерини" цитира метеоролога Костас Лагуврадос, според когото със сигурност сегашната вълна ще заеме място в топ 10 по продължителност през последните три десетилетия и половина. Той напомни, че две от горещите вълни сред десетте най-продължителни са регистрирани през 2021 г. Според него такива явления ще се случват все по-често и ще продължават повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари