Гръцки полицаи попречиха на група от "Възраждане" да отдадат почит на Гоце Дечев в село Баница

1
Костадинка Джагълова дори е била заплашена с арест
Костадинка Джагълова дори е била заплашена с арест

Костадинка Джагълова дори е била заплашена с арест

Гръцки полицаи попречиха на група от "Възраждане" да отдадат почит на Гоце Дечев в село Баница. Кандидатът за народен представител Костадинка Джагълова дори е била заплашена с арест, собщават от партията.

Ето какво още заявиха от "Възраждане":

"Кандидати за депутати от „Възраждане“ заплашени от арест заради посещение на лобното място на Гоце Делчев в Гърция

Вчера сутринта представителна група от структурите на „Възраждане“ в Гоце Делчев, Гърмен и Сандански е тръгнала за село Баница в Гърция, за да отдаде почит на Гоце Делчев. Причината за посещението е 121 години от смъртта на българският революционер, който е убит на 4 май 1903 г. на това място край село Баница след еднодневно сражение с турска потеря. Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Групата от „Възраждане“ и други български граждани, дошли да се поклонят на мястото, е била спряна от гръцки цивилни полицаи. Те са им отказали достъп до лобното място на Гоце Делчев под предтекст, че провеждат акция за издирване на хора, която не знаят кога ще свърши. Били са събрани всички лични карти на присъстващите и отведени за разпит и справка в полицията.

Като част от групата е била и Костадинка Джагълова – кандидат за народен представител, на второ място в листата на „Възраждане“ за Благоевградска област, която е била заплашена дори с арест от страна на гръцките полицаи, заради направени от нея снимки на мястото.

Това е пореден подобен случай, при който гръцките власти възпрепятстват отбелязване на паметта на Гоце Делчев на лобното му място. Миналата година бяха арестувани няколко десетки български граждани, посетили Баница, а преди години гръцката полиция задържа и български журналисти. Същевременно паметните плочи, поставяни от "Възраждане" и други български организации на това място, биват незабавно унищожавани от гръцките власти.

Провокативната гръцка политика спрямо българската национална памет и история в Беломорска Македония за пореден път поставя въпроса докога България ще мълчи за погазването на правата на нейните граждани в държава, членка на Европейския съюз и номинален съюзник на нашата страна".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари