Градушката унищожи 100% от зърнената реколта в село Славовица

1
Засегнати са и овощни и зеленчукови насаждения
Засегнати са и овощни и зеленчукови насаждения Снимка: БНТ

Засегнати са и овощни и зеленчукови насаждения

Градушка помете посевите в землището на плевенското село Славовица, община Долна Митрополия. Въпреки, че е била с размерите на грахово зърно, тя е унищожила близо 100% от зърнената реколта в района.

Засегнати са и овощни и зеленчукови насаждения. Почти всички градини в селото са унищожени.

Освен зърнените култури има щети и върху младата царевица след близо час градушка и около 100 л. дъжд.

"Щетите в селото са 100%, говорим за насажденията по дворовете на хората. Тези, които имат оранжерии са опазили нещо. Няма наводнени къщи, защото самото село е на високо", коментира Галя Игнатова - кмет на село Славовица, община Долна Митрополия, предаде БНТ.

"Имам забележка е към Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ да преосмислят начина на защита на площите", каза Огнян Игнатов - земеделски производител.

"Трябва да се обърне повече внимание на малките населени места, на които има главно земеделие. Поминъкът ни е само земеделие. В с. Славовица има ракетна площадка, но градушки има, някои да обясни защо това се случва", заяви друг земеделски производител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    До балканеца
    А ти ако прочетеш внимателно първото изречение, може и да разбереш, че става дума за зърнена реколта. Тя май не се получава в дворовете, а? И на снимката не са дворове на къщи, а земеделски площи. А точно зърнарите, при всичката им лакомия, да не са луди да дават пари и за застраховки, пак ще изнудват държавата, значи всички нас. Ама.... балканско ти многознайство.
  • 1
    5
    Naме
    Застраховките няма да върнат посевите.Не, че съм против тях.Случващото се значи, че няма да има плодове, зеленчуци и т.н.На нивите какви защитни мрежи да опъваш.Само бой по градушките и по отговарящите за противоградни действия
  • 5
    4
    Мнение
    Имат ли застраховки големите производители? Няколко наши приятели с къщи на село и произвеждащи продукция за себе си, си опънаха мрежи над насажденията, и не- не са толкова скъпи, защото иначе при градушка щетите струват много повече.
  • 0
    3
    Моето мнение
    Къде е Министерството на земеделието ?Защо то не изисква защита на земеделците от градушките?Всяка година едно и също.Трудът на хората на халос, а ние ще ядем вносни отрови.Докога ще има само институции с раздути щатове,без смисъл,но харчещи много големи пари?Кой трябва да ги задейства тези ракети?Как ще се възстановят щетите - с нашите пари.Пълно с боклуци във властта.
  • -7
    2
    Балканеца
    1, ако прочетеш внимателно статията, говори се за унищожена продукция по дворовете на къщите. Къде по чужбината, където не властва типичния български тарикатлък, си чувал да има подобна практика, на застраховане на селския двор срещу градушки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари