Градушка напълно унищожи посевите в село Славовица

2
Община Долна Митрополия се възстановява след водната стихия
Община Долна Митрополия се възстановява след водната стихия

Община Долна Митрополия се възстановява след водната стихия

Община Долна Митрополия се възстановява след проливния дъжд и градушка, които се изсипаха снощи, съобщи кметът Поля Цоновска.

Най-пострадалото село е Славовица, където градушката е унищожила на 100 процента посевите. На територията на общината има ниви под вода, допълни тя.

Заради много силен вятър е било сериозно положението при детелината на пътя при село Горна Митрополия за Русе, където са паднали над 50 дървета. Пътят вече е проходим, дърветата са разчистени встрани от него и при по-добри атмосферни условия ще бъдат отстранени, увери Цоновска.

Цяла нощ екипи са работили по разчистване и отстраняване на щети, предава БТА.

"Възрастни хора от Долна Митрополия по на 70-80 години разказаха, че не са виждали толкова много вода, течаха реки. Слава Богу, всичко, което сме направили назад във времето като превантивни мерки, действа. Изнесени са по-малки странични улички, но ще ги оправим. Нямаме бедстващи хора“, подчерта кметът. Само една къща е била наводнена в общината, оказана е помощ на хората.

По думите на Цоновска според данни на "Гражданска защита" в Долна Митрополия количеството на падналия дъжд е около 67 литра на кв. метър, а в съседния град Тръстеник – 63 литра на кв. метър.

Час и 15 минути плътна градушка валя над село Славовица, разказа пред БТА Николай Иванов, който е земеделски производител от най-засегнатото село в региона. Той отглежда зеленчуци в оранжерии, но има и посеви навън, които са напълно унищожени. И днес имам една педя лед между оранжериите, които също са поразени от природното бедствие, допълни Иванов. Наново ще засадя унищоженото, но това ще ми струва време и много пари, категоричен е производителят.

Припомняме, че сериозни щети след бурята снощи са нанесени и в Плевен, където има бяха наводнени улици и сгради. Обстановката се успокоява, няма бедстващи хора и населени места без ток, увери по-рано днес кметът д-р Валентин Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари