Готова е първата офроуд линейка в България

0
Тя е направена изцяло от доброволци, а средствата са дарени от инициативата „Капачки за бъдеще“
Тя е направена изцяло от доброволци, а средствата са дарени от инициативата „Капачки за бъдеще“ Видео: NOVA

Специализираният автомобил ще спасява пострадали в планините

Готова е първата офроуд линейка в България, която ще спасява пострадали в планините. Специализираният автомобил не само ще оказва медицинска помощ на пострадали в труднодостъпни места, но ще доставя лекарства и хранителни продукти на хора, които бедстват в откъснати региони.

Линейката е направена изцяло от доброволците от спасително формирование „Аварийно Спасяване Пловдив“. А средства за нея са дарени от инициативата „Капачки за бъдеще“, информира NOVA.

Линейката вече е участвала в няколко спасителни мисии, разказа Георги Влайков, който е един от инициаторите за закупуване на специализирания автомобил.„Линейката е била на няколко събития, свързани с планински маратони, велосъстезания. Трима или 4-ма за момента са хората, на които сме помогнали. Най-тежката травма беше натъртване на китка. Беше момче, паднало от колелото в Стара планина. Имали сме случаи и в Родопите, и в Рила”, каза Влайков.

Идеята за създаването на такава линейка е възникнало, тъй като много маратони се провеждат в труднодостъпни местности. "А времето за издирване и спасяване на такива места е от изключително значение," подчерта доброволецът.

Досега за помощта за пострадали в такива места се разчита на „Планинска спасителна служба". „Надявам се с този род автомобили да помогнем и на тях,” допълни той.

Парамедикът Стиляна Ралева обясни, че задачата на линейката е да осигури долекарска помощ и транспорт до болница или до асфалт. „Има носилка- всичко нужно да поддържаме живот, докато закараме човек до лекар. Имаме шини за обездвижване, инжекции, кислороден дефибрилатор.

Стойността на линейката е 36 хил. лв. Доброволците се надяват до края на годината да имат и втора, тъй като с една няма как да помагат в цялата страна. Идеята е да се закупят общо 8.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Химика
    Кислород и дефибрилатор в една фраза е доста опасно словосъчетание. Поне от химическа гледна точка.
  • 4
    3
    Зелен
    Боже,пази пострадалите. Кислороден дефибрилатор,и аз мечтая да си поиграя с такова нещо. Онемях.
  • 3
    2
    до 1
    А хеликоптерджии от къде? Днешните ни авиатори нямат нищо общо с нивото и класата на авиаторите ни отпреди 40-50-60 и повече години. Преди няма и 10 години едно момче без опит от келешлъци се блъсна в кораб и загина. Малко по-късно при упражнение по зависване над полосата в Крумово загинаха едни от най-опитните пилоти в поделението , защото не разбрали, че им свършва горивото. Ама как да разберат като за 20-25 години стаж имаха по 450 часа нальот, което е нальотът на америкатски летец за две години и половина. Хора нямаме, приятелю! Кадърни хора нямаме!
  • 6
    1
    Krakra
    Браво, а хеликоптери кога? По-малки страни от нас от години имат хеликоптери за спешна помощ и традицици, спазват "златни" стандарти за пристигане до 12, 20 минута и т.н.. У нас кога, господа и дами?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари