Гордана Силяновска: Имам право да ползвам името "Македония"

0
Президентът на Северна Македония занапред ще се придържа към конституционното име на страната, заявиха от кабинета на държавния глава
Президентът на Северна Македония занапред ще се придържа към конституционното име на страната, заявиха от кабинета на държавния глава Снимка: Profimedia

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова занапред ще се придържа към конституционното име на страната, заявиха от кабинета на държавния глава

"В публичните си изяви македонският президент има право да използва името Македония, като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи", се казва в съобщението, предаде БГНЕС.

"Съгласно Конституцията, тържествената клетва беше подписана с конституционното име, както беше изготвена от Народното събрание. През последните 5 години македонските институции изпълняват задълженията си според Преспанското споразумение. Президентът очаква всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранните задължения, които са поели към страната", допълват от кабинета на новоизбрания държавен глава.

Припомняме ви, че на 12 май Гордана Силяновска - Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страна - Република Северна Македония и предизвика дипломатически скандал.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

Отказът на Силяновска да се съобразява с македонската конституция и международното споразумение предизвика мигновена реакция от Европейския съюз и Гърция.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел подчертаха, че Скопие ще продължи пътя към членство в блока, само чрез реформи и съобразяване с договореностите.

ЕК очаква от Скопие да изпълнява добросъвестно споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предупреди, че амбициите на Скопие за присъединяване към Съюза са застрашени.

"Силяновска подкопава бъдещите европейски перспективи на своята страна", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    За точността
    За да бъдем точни и коректни не са виновни чиновниците от Брюксел за това поведение и фалшивото самочувствие на макетата - мекерета. Поощрявани са от марионетката на Путлер, а именно Вучич. да не забравяме че дори бащицата на бащиците и на всички наши русофилистици, лично Путлер заяви, че Кирил и Методи са македонци. това се преповтори и оново КГБ-ско ченке, полковник Гундяев, присвоил си титлага руZZи и московски патриарх Кирил. Иначе откъде в тези мекерета тази храброст и смелост. Лошото е че такива политици като Гошо Тарабата, дето го ихвърлиха от мавзолея му, и такива като Сталин, Путлер и други подобни развалиха отношенията между нас българи и това нещо,наречено по неизвестни причини Македония. И стига сте говорили ужким за някаква окупация, стига с тези рушлямистки пропагандни опорки. и сега пред очите ми са кадрите на филмите /документален и игрален/ за Охридското злато. Как сички жители на Охрид събират своето злато, за да откупят българските войници и офицери, които според рушлямистката пропаганда ужким са били окупатори. Защо тези филми бяха забранени дълги години. Ако нео сега стане с Македония, то безспорно вина ще има едно дребно дужде, пожизнен император и самодържец на Империята на злото и неговия васал на Балканите - Вучич
  • 3
    2
    фена на Путин
    Ако ние сме лапачи на всякакви неумити пишки, които ни се подават, то Гърците ще ги сложат на място твърдо и трайно и влага ще им държи десетилетия наред. Как ми се иска и нашата политическа сган да покаже гръбнак на тези дрисльовци и на онея педерасти в Брюксела...
  • 6
    1
    Sтанко
    Тия с тая изтрещялата - хептен я втасаха... Ако ги бяхме асоциирали както направи Путин - по-зле щяха да станат, ама поне щяха да знаят кои са... Сега ще живеят като феичките от приказките - в свой собствен свят...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари