Годишен доклад констатира най-тежкия изблик на антисемитизъм от Втората световна война

1
Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в безопасност и свобода
Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в безопасност и свобода Снимка: Carsten Koall/dpa via AP

Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в безопасност и свобода

През седемте месеца след шокиращото нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война, се казва в публикуван днес годишен доклад, информира ДПА.

Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в безопасност и свобода, предупреждават Центърът за изследване на съвременното европейско еврейство към Телавивския университет и базираната в САЩ Лига против поругаването.

"Годината не е 1938-а, дори не е 1933-а", каза професор Урия Шавит. "Ако сегашните тенденции обаче се запазят, завесите ще се спуснат над възможността да се води еврейски живот на Запад - да се носи звездата на Давид, да се посещават синагоги и центрове на общността, да се изпращат децата в еврейски училища, да се посещава еврейски клуб в университетското градче или да се говори иврит", заяви той, предаде БТА.

В доклада се отбелязва, че антисемитизмът не е спрял да се засилва през месеците и годините, предхождащи масовите убийства, извършени от "Хамас" и други палестински екстремистки групировки, но "7 октомври спомогна за разрастването на пожара, който вече беше излязъл извън контрол".

В Съединените щати, където живеят около 6 милиона евреи, между януари и септември 2023 г. например са регистрирани общо около 3500 антисемитски инцидента, а през последните три месеца на годината - почти 4000.

Подобна е и картината в други държави като Германия, където от януари до септември миналата година са документирани 1365 инцидента, свързани с антисемитизъм, а от октомври до декември - 2249.

В други страни с големи еврейски малцинства, включително Франция, Великобритания, Австралия, Италия, Бразилия и Мексико, също се наблюдава увеличение на тези прояви.

Докладът, озаглавен "Загриженост за бъдещето на еврейския живот на Запад", предупреждава тази тенденция да не бъде обяснявана просто като реакция на хуманитарната катастрофа в ивицата Газа. Това е така, защото някои от най-лошите антиеврейски изказвания във връзка с конфликта бяха направени в първите дни след 7 октомври, аргументират се авторите.

Те пишат още, че антисемитизмът надига глава в средите както на крайната десница, така и на крайната левица, и се разпространява и в обществото като цяло, често чрез социалните мрежи, отбелязва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Sara
    Никой няма да ги накаже,нито ще дойде Исус,по скоро ние тук ще измрем,от простотия и пьрвобитност,ударихме дьното,по некомпетентност и прости хора,и с тези Герб, гангстери и престъпници,още по ниско падаме...
  • 2
    1
    чичомиткобрат
    Наистина сега най-големия антисемтизъм е геноцида на еврейските паразити над техните братя палестинците. Вместо да искат да живеят съвсместно в мир, алчните еврейски свини им откраднаха земята, избиват ги, малтретират ги, даже ги използват за да правят експериементи над тях. Отвличат палестински бебета и ги правят еврейски еничари после да мразят своите без дори да знаят. Постоянно умират палестинци по необясними причини или изчезват, за това в никои новини не се говори. Ционистите са много опасни и кръвожадни сатанисти, отричат божествеността на Исус, искат да замажат очите на всички, да скрият истината, че евреи са убили Исус, почитат си сатанинските богове Ремфан, Молох, дават им редовни жертвоприношения, било то чрез аборти по целия свят или в момента с геноцида над техните събратя палестинците. Но ще има възмездие, Исус като се върне отново.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари