Глобиха кмета на Пловдив заради мръсния въздух

2
В Пловдив е красиво, но може да бъде опасно за здравето
В Пловдив е красиво, но може да бъде опасно за здравето Снимка: Flickr.com

В Пловдив е красиво, но може да бъде опасно за здравето

Кметът на Пловдив е глобен с 300 лв. за това, не изпълнява решението на Върховния касационен съд от 22 юли 2021 г. за привеждане в съответствие с европейските норми на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на община Пловдив. Това се вижда от окончателно решение на Окръжния съд в Пловдив, пише вестник "Сега".

На 22 юли 2021 г. върховният съд задължи местните власти в Пловдив за една година - до 22 юли 2022 г., да предприемат всички нужни мерки, за да изчистят мръсния въздух в града. По това време това беше безпрецедентно решение по колективно дело за чистота на въздуха.

Изпълнителното дело срещу пловдивския кмет е заведено от адвокат Михаил Екимджиев и Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", които инициираха и процеса срещу Пловдив.

Кметът обжалва глобата от 300 лв., наложена му от държавен съдебен изпълнител. Окръжният съд в Пловдив обаче приема, че може да се направи обоснован извод, че е налице неизпълнение на задълженията, посочени във влязло в сила съдебно решение. Кметът не е представил доказателства за ефективни мерки и действия за опазване на качеството на атмосферния въздух в града. Затова и налагането на глобата е законосъобразно действие на съдебния изпълнител, приемат съдиите Стефка Михова, Борис Илиев и Николай Стоянов (докладчик).

В друго производство съдът вече е изследвал какво следва да се разбира под "достигане на нормативно допустимите нива /концентрации/ на фини прахови частици 10 ФПЧ10/ в атмосферния въздух на града", като се е позовал на наредба по темата, в която са отразени средноденонощните и средногодишните норми за опазване на човешкото здраве, както и допустимите отклонения от тях. Съдът е приел, че не е налице основание да се счита, че решението на ВКС е изпълнено, в случай че на 28 юли 2022 г. концентрацията на ФПЧ10 е била в норма, че следва да бъде отчетено правилото, че концентрацията на ФПЧ10 не следва да бъде превишавана повече от 35 пъти (в 35 денонощия) в рамките на една календарна година, през която допустимите нива на ФПЧ10 следва да са в определена норма през поне една цяла календарна година.

След пробива по делото за въздуха на Пловдив, което се проточи десетина година и ходи на три инстанции, колективното дело за въздуха на София приключи за 4 години в края на 2021 г., като кметицата Йорданка Фандъкова не обжалва пред горните инстанции, след като беше осъдена да предприеме мерки, които също се оказаха неглижирани.

В края на 2022 г. екологичното сдружение за "За Земята", което бе част от ищците срещу администрацията на Фандъкова заради наднорменото замърсяване, обяви, че Столичната община не е изпълнила решенията на съда по делото, в което тя бе осъдена в срок от 12 месеца да предприеме мерки срещу мръсния въздух в София. "Последният срок за действие по този въпрос, посочен в съдебното решение на Софийски градски съд, изтече на 25 ноември 2022 г. За съжаление повечето мерки, които съдебната институция записа като задължителни за изпълнение, не са постигнати", обяви "За Земята".

Столична община не е изпълнила решенията на съда по делото, в което тя бе осъдена в срок от 12 месеца да предприеме мерки срещу мръсния въздух в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Сашо
    А нашичкият кога ще го глобят за замърсени въздух и разкопаните улици,?
  • 0
    1
    Аз
    То ако беше толкова лесно с въздуха... За да стане трябва да забрани всички автомобили в Пловдив, включително и на съдиите и на зелените сдружения.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари