Гиорги Гигашвили, Димитър Косев и Русенската филхармония ще закрият Мартенски музикални дни

1
Симфоничният оркестър на БНР и световно признати български музиканти излизат на фестивалната сцена днес и утре
Симфоничният оркестър на БНР и световно признати български музиканти излизат на фестивалната сцена днес и утре Снимка: Община Русе

Симфоничният оркестър на БНР и световно признати български музиканти излизат на фестивалната сцена днес и утре

След блестящото участие на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков и солисти Николай и Минчо Минчеви снощи, тази вечер още един емблематичен за България оркестър гостува на „Мартенски музикални дни“. С концерта на Симфоничния орекстър на Българското национално радио под диригентството на Георги Димитров фестивалът дава още една възможност за среща с надарения български пианист Емануил Иванов с атрактивния Първи клавирен концерт на С. Прокофиев. Очакват ни и прочутото Адажио от балета “Спартак” на Хачатурян – своеобразен химн на чистата, красива, всепобеждаваща и безкрайна любов, както и забранената и „арестувана“ до 1955 г. Симфония №9 на Дмитрий Шостакович, съобщават организаторите на фестивала.

В събота световно признатите български музиканти Албена Данаилова, Александър Сомов и Надежда Влаева ще покажат класа в едно рядко срещано музикално сътрудничество. Букет от емоции очаква публиката с разнообразната програма, включваща музика от Жан–Филип Рамо, прочутата Primavera porteña на Астор Пиацола и огненото Клавирно трио в ре мажор на Жан Франсе. А към края на вечерта ще се докоснем и до майсторската творба на Лили Буланже „Една пролетна утрин“, както и до скръбната лирическа красота в прочутото клавирно трио на Морис Равел.

63-тото издание на МФ „Мартенски музикални дни“ завършва с дебюта на нашумелия грузински пианист Гиорги Гигашвили като солист на Русенската филхармония под диригентството на главния ѝ диригент Димитър Косев. Млади и енергични, Косев и Гигашвили ще споделят и радостта от съвместното си музициране в прочутия Първи клавирен концерт на Й. Брамс. В програмата ни очакват още Рапсодия „Вардар“ от П. Владигеров, а на абсолютния финал на тазгодишното издание на фестивала ще прозвучи и една от най-светлите симфонии на Дворжак – Осмата, определяна често като буколическа еуфория.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари