ГЕРБ и ПП-ДБ помагат на Пеевски за пенсиите на изселниците

0
Партньорите от сглобката гласуваха компенсации за репресираните от комунистическия режим граждани от турски произход
Партньорите от сглобката гласуваха компенсации за репресираните от комунистическия режим граждани от турски произход Снимка: БГНЕС / архив

Партньорите от сглобката гласуваха компенсации за репресираните от комунистическия режим граждани от турски произход

Парламентът въведе нов вид пенсия – за репресирани, след като днес одобри промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Поправките, които са пряко насочени към българските изселници в Турция, бяха предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС, но получиха подкрепата на половината парламентарна група на ПП-ДБ на първо четене. От движението се заканиха, че ще прокарат това предложение и на второ четене, така че може да се очаква тпва да се случи на извънредното заседание на Народното събрание.

Това е поредният случай, в който парламентът се захваща да приеме законодателни промени, които засягат граждани от турски произход, напуснали България заради репресиите на комунистическия режим, отбеляза Людмил Илиев от вестник "Сега".

Стана ясно, че съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е приел за своя лична кауза разрешението на техните проблеми с получаването на български пенсии. В това активно му помагаха от ГЕРБ.

С предложенията в закона за репресираните се въвежда „пенсия за репресия“, която ще се дава при навършване на възраст за пенсиониране по българското законодателство, но без никакви изисквания за стаж и трудова дейност. Става въпрос за около 6000 души, както посочиха вносителите, които досега са получавали добавки. Предвижда се новата пенсия да се изплаща от началото на 2025 г. със следващия държавен бюджет, като сметките на вносителите показват, че за това това ще са нужни около 10 млн. лв.

Промените бяха внесени на 22 април – очевидно с оглед на предстоящите предсрочни избори. Скоростно – в рамките на едва 3 дни, бяха разгледани от ресорните парламентарни комисии – първо в социалната, след това и в бюджетната. За отбелязване е, че в социалната, която беше водещата комисия, той беше отхвърлен, което предизвика гневни реакции от вносителите. И днес, когато официално беше последният работен ден на парламента, промените бяха вкарани в пленарната зала.

След кратък дебат, по време на който „Възраждане“ обвини ДПС и ГЕРБ, че работят в коалиция, поправките бяха гласувани и приети със 124 гласа, от които 29 дойдоха от ПП-ДБ. По предложение на зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев беше одобрен 3-дневен срок преди второто четене. „Ако някой в тази зала си мисли, че този закон няма да бъде приет, се лъже. Ще бъде приет“, заплашително обяви Цонев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Хаха
    А боклуците цигански защо не плащат за 5 века в които са избивали българите?
  • 3
    1
    Дгд
    Един к.р за шибаните мангали. Дееба и мръсна сган. Кога ше се погрижите за хората в българия бе к.рви? Работещите бедни мизерстващите пенсионери. Скапани измекяри
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари