"Газпром" отчете нетна загуба за пръв път от 20 години

0
Газовата компания има загуба от 6,9 млрд. долара през 2023 година
Газовата компания има загуба от 6,9 млрд. долара през 2023 година Снимка: БГНЕС

Газовата компания има загуба от 6,9 млрд. долара през 2023 година

Руският газов гигант "Газпром" е отчел нетна загуба от 629 млрд. рубли (6,9 млрд. долара) миналата година спрямо чистата печалба от 1,2 трилиона рубли през 2022 година, тъй като продажбите му в Европа са намалели повече от двойно. Това съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Анализатори очакваха нетна печалба от 447 милиарда рубли, според "Интерфакс". Акциите на "Газпром" в Москва се сринаха с около 3,3 на сто в обедната търговия.

Износът на руски газ за Европа, която бе основен пазар за концерна, се сви рязко заради политическите последствия от конфликта в Украйна, а "Газпром", който държи монопола върху доставките на руски газ в чужбина, стана най-голямата жертва на западните санкции, предава БТА. "Газпром" е бил ангажиран също и в мащабна програма за доставяне на природен газ на местните домакинства.

Компанията обяви днес нетна загуба от 364 млрд. рубли от продажби през 2023 година, което е в контраст с печалбата от 1,9 трилиона рубли през 2022 година.

Общите приходи са се понижили до 8,5 трилиона рубли миналата година от 11,7 трилиона рубли през 2022 година.

Според изчисленията на Ройтерс доставките на природен газ от "Газпром" за Европа са се свили с 55,6 на сто до 28,3 милиарда кубични метра през 2023 година.

"Газпром" не е публикувал собствени статистически данни за износа от началото на 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    До 2
    Браво! Ето един мислещ Русенец! Писна ми от тези платени тролове от клуб "Отворено общество" които за жълти стотинки са готови да насаждат омраза срещу Русия. Дано Тръмп да спечели изборите да ги издуха тия лобисти от Демократическата партия, която няма нищо общо с думата Демокрация.
  • 6
    1
    русенец
    "Газпром" не е публикувал собствени статистически данни за износа от началото на 2023 година." А откъде Ройтерс има тези данни? Май си имат Галя от посолството, която ги информира!:) Не берете грижа за "Газпром".:))) По-добре пишете какво се случва с "Боинг", че втори човек, дал показания за проблеми с качеството е "починал" миналата седмица.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари