Галъп: Битката ще е за второто място в парламента

0
БСП и "Продължаваме промяната" си оспорват второто място
БСП и "Продължаваме промяната" си оспорват второто място Снимка: БГНЕС

Румен Радев запазва шанс за победа на първия тур от вота за президент

Основна битка в изборите на нов парламент на 14 ноември ще е за второто място, Румен Радев запазва шанс за победа на първия тур от вота за президент, макар това да изглежда по-трудно в сравнение с периода преди няколко седмици и да остава по-малко вероятната опция.

Това са част от изводите от национално представително проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР и проведено между 1 и 9 ноември сред 1006 пълнолетни българи, по метода "лице в лице", предаде БТА.

Ако изборите за Народно събрание бяха в края на първата десетдневка на ноември, ГЕРБ биха получили 23,5 на сто от вота, "Продължаваме промяната" и БСП са с равни шансове, съответно с 15,5 на сто и 15,2 процента. "Има такъв народ" е посочен от 11,4 на сто от анкетираните, които ще гласуват, ДПС - 11,3 на сто, "Демократична България" - 9,6 процента. 3,5 на сто от възнамеряващите да гласуват посочват "Възраждане", 3,4 на сто - "Изправи се, България! Ние идваме", ВМРО - 2,1 на сто. 4,5 процента ще предпочетат други опции.

Оказва се, че основна битка ще е за второто място, т.е. за евентуално ключовия втори мандат за съставяне на правителство - между "по-твърдата" БСП и партията с по-голям резерв - ПП. За момента изходът от тази борба е непредвидим, коментират политолозите.

По всичко личи, че първото място остава при ГЕРБ, отбелязват анализаторите. Според тях ще бъде интересно и в борбата за следващите места, както и за преминаване на бариерата. Дистанциите са малки и структурата на вота ще зависи от активността и степените на мобилизация на различните електорати. По традиция петнадесетина до двадесетина процента от вота се решава в последните няколко дни и в самия изборен ден, затова и данните от изследвания като това са моментни снимки преди финалната права, а не прогнози за изборен резултат, уточняват от социологическата агенция.

58,4 на сто заявяват, че ще гласуват със сигурност в парламентарните избори. Това се равнява условно на около 3,2 милиона души. Спрямо формалния списък това означава близо 48 процента.

В условията на COVID и машинен вот обаче част от гласоподавателите биха се въздържали, макар да декларират готовност за гласуване. Заради изборите "две в едно", от друга страна, има и повече стимул за гласуване. Затова и не би била изненадваща широка вариация в активността - под и над регистрираните сега ориентировъчни стойности.

Ако президентските избори бяха в края на първата десетдневка на ноември, 48,6 на сто биха гласували за Румен Радев, 25,3 процента - за Анастас Герджиков, 9,1 на сто - за Мустафа Карадайъ, 5,2 процента - за Лозан Панов, 3 на сто - за Костадин Костадинов, 1,5 на сто за Милен Михов. 1,1 процента от тези, които ще гласуват, казват, че ще дадат вота си за Луна Йорданова. 2,1 на сто биха избрали "Не подкрепям никого", а 4,1 на сто ще предпочетат други опции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари