Франция изпраща полицейски подкрепления в Нова Каледония

0
На тихоокеанския остров има безредици
На тихоокеанския остров има безредици

На тихоокеанския остров има безредици

Франция изпрати допълнителни подразделения на полицията за справяне с безредиците на тихоокеанския остров Нова Кледония, но остави отворена вратата за договаряне на споразумение с двете основни политически групировки в отвъдморската територия, тези на на привържениците и противниците на независимостта на Нова Каледония, предаде Ройтерс.

Снощи участници в безредици опожариха автомобили и десетки търговски обекти, влязоха в сблъсъци с органите на реда и издигнаха барикади в знак на протест срещу намеренията да се даде право на повече хора от френски произход да участват в изборите в отвъдморското владение на Франция. Противниците на тази мярка са представители на местното коренно население, канаките.

За днес беше предвидено Националното събрание в Париж да се произнесе по предложените промени, които ще позволят на френски жители, живели поне десет години в Нова Каледония, да могат да гласуват на избори за органите на регионално самоуправление на острова - ход, който според лидерите на местната общност ще намали електоралната тежест на канакското население, а според властите е необходим за осигуряването на демократичен характер на изборите и равно политическо представителство за всички, предава БТА.

"Улиците пламнаха, имаше безредици, беше доста страшно", каза пред новозеландската телевизия Майк Лайтфут, турист от Нова Зеландия.

Въпреки въведения полицейски час безредиците продължиха и във вечерните часове на днешния ден на острова, който е отдалечен на 20 000 км от френската метрополия, съобщи местната телевизия "Ен Се Ла премиер".

Островната столица Нумеа беше покрита от гъст дим от пожарите, посочи медията и добави, че е бил подпален местен спортен обект. Съобщава се и за бунт в един от затворите.

Нова Каледония е една от петте отвъдморски територии на Франция. Островът е на трета място в света по добив на никел и заема централно място в стратегията на френския президент Еманюел Макрон за повишаване на влиянието на Париж в Тихоокеанския регион.

Премиерът Габриел Атал заяви, че гласуването в Националното събрание трябва да се състои, както е планирано, но потвърди, че Макрон не бърза да насрочва извънредно съвместно заседание на двете камари на френския парламент по въпроса. Свикването му се изисква по закон при утвърждаването на подобни промени в устройството на отвъдморските територии.

Вместо това той е решил да покани в Париж представители на местното население - както от лагера на привържениците, така и от този на противниците на независимостта на Нова Каледония - за разговори за бъдещия статут на отвъдморската територия с оглед на тлеещото от десетилетия напрежение около ролята на Франция в управлението на острова.

"Можем да намерим решение единствено и само чрез преговори", каза Атал пред депутатите в Париж. "Искаме само да постигнем цялостно политическо споразумение с тези, които са за и против независимостта."

Той обаче не разкри подробности как вижда параметрите на подобна договорка.

На митинг в Париж привърженици на независимостта на Нова Каледония споделиха, че законопроектът трябва да бъде оттеглен.

"Ако днес има насилие в Нова Каледония, то е в отговор на насилието, на което сме подложени, откакто сме колонизирани", каза пред Ройтерс Даниел Уеа, 43-годишен младежки лидер от канакската общност. По думите му ако промените бъдат приети, канаките ще се превърнат в маргинализирана група от населението на собствения си остров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    фена на Путин
    Ще приемат промените и ще ги маргинализират и ще им окрадат всичкия никел. Чета и се чудя, защо Франция подскача така и в следващите редове, трето място по добив на никел, аха ,ясно. В Нигер обаче им го начукаха с добива на уран, изхвърлиха ги от държавата си неграта.
  • 0
    1
    Росен Гацов
    Ех че хубавооо, отиваш префи 400 години нанефин лстров, избиваш местните, докарваш афро-роби и 300 години по-късно ставаш трети в света по добив на никел. През това време само за евро-атлантични ценности говориш, а пращаш гавази да бият местните, които искат независимост от колонизатора. Красота!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари