Фармацевтите в Русе свалят белите манти

0
По този начин аптеките в града се включват символично в протеста
По този начин аптеките в града се включват символично в протеста Видео: БНТ

Аптеки в страната няма да работят днес в знак на протест.

Недоволството на фармацевтите е заради изисквания, касаещи системата за верификация на лекарствата и въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата.

Фармацевтът Антон Вълев, който е един от организаторите на протеста, заяви, че от съсловието не са против верификацията на лекарства, а настояват да се сложи ред в снабдяването, да се създадат достатъчно условия за въвеждане на електронно досие и електронна рецепта, както и аптеките да не бъдат повече търговски дружества, предава БНТ.

В Русе около 50 аптеки са заявили желание да се включат днес в национален протест. Фармацевтите настояват за финансиране, което да ги подкрепи във въвеждането на новите електронни системи. Протестиращите не са против нововъведенията, но искат ефективното им внедряване и финансова подкрепа. Европейската система за проверка на автентичността на лекарствата вече е факт, предстои въвеждането и на национална, която да следи количествата.

Очаква се въвеждането и на електронна рецепта, инвестиции ще се наложат и заради новите изисквания на данъчните за свързаност на софтуера за управление на продажбите и касовите апарати.

Част от аптеките ще протестират символично, като фармацевтите ще бъдат облечени с жълти жилетки, а в най-голямата верига аптеки в Русе протестът ще бъде без бели манти.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари