Фалшиви банкноти от 50 паунда са засечени в България

0
Особената им черта е, че успяват да „издържат“ проверката дори на броячните машини, съобщават финансови експерти
Особената им черта е, че успяват да „издържат“ проверката дори на броячните машини, съобщават финансови експерти Снимка: Simon Dawson / Bloomberg

Фалшиви банкноти от 50 паунда са засечени в България.

Сигналът е постъпил от малко обменно бюро, след което веднага са осведомени големите и водещи обменни вериги, за да бъде предпазен мигновено пазара ни от нашествието на фалшификатите, съобщават от Tavex, цитиран от Economic.bg.

Вече са взети полицейски мерки и БНБ са предупредени за наличието на тези банкноти, които са с почти незабележим фалшив произход. Особената им черта е, че успяват да „издържат“ проверката дори на броячните машини, съобщават финансови експерти от голямата обменна верига.

Защитите, с които се отличава банкнотата от 50 паунда, са ултравиолетов елемент, релефен печат, метална нишка, воден знак, допълващ се срещу светлината елемент и микрошрифт. Най-лесният начин да бъдат разпознати фалшификатите, е ръчна проверка. През последните 5 години има ръст на фалшивите банкноти от 50 паунда и те стават все по-изпипани.

Страната ни е привлекателна туристическа дестинация, особено през пролетта, през която преминават хора от цял свят, а това е предпоставка за лесно разпространение на фалшификатите, както на територията на България, така и извън нея.

В Обединеното Кралство средно 1 на 5000 банкноти е фалшива, като най-често срещаната фалшива банкнота е с номинал 20 паунда. Официалните данни на Bank of England сочат, че през 2018-та година от банката са изтеглени 461,000 фалшиви банкноти от 10 паунда.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари