Евростат: Българите работят най-малко допълнителни часове в ЕС

0
Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове
Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове

Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз (ЕС), показват данни на Евростат, публикувани по повод днешния Международен ден на труда. У нас делът на служителите, работили над 49 часа, е 0,4 на сто.

Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Увеличените трудови часове се отнасят за онези служители, които обикновено работят по 49 часа или повече на седмица, уточняват от европейската статистическа служба.

В страните от ЕС Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове (11,6 на сто), следвана от Кипър (10,4 на сто) и Франция (10,1 на сто). С най-малко допълнителни трудови часове, освен България, са Литва и Латвия (1,1 на сто всяка).

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове (29,3 на сто от всички самонаети служители) в сравнение с наетите лица (3,6 на сто от всички заети лица).

Продължителното работно време е по-често срещано при квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5 на сто от всички квалифицирани работници в селското, горското и рибното стопанство) и мениджърите (21,9 на сто), отчитат от Евростат.

От всички останали професионални групи средно 7,3 на сто работят повече от 49 часа на седмица, показват публикуваните данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Софи
    Работи се много,но не се отчита,да направят проверки,водят те на два часа,а работиш четири,и в частните градини,училища е така,да ги подберат,и да видят измамите и кражбите,мошеници,,,крадливи...
  • 7
    2
    русенец
    ЕВРОСТАТ вземат данните от разплащателните ведомости на фирмите, в които задължително се посочва броя на извънредните часове и съответното заплащане за тях. В България в повечето частни фирми няма фиш, а няма и часова ставка. Заплатата е на работен ден . Дали работният ти ден днес е 9 часа или 1, това е един работен ден. Профсъюзите вместо да внасят работници от чужбина, които да правят локдаун на нашите, то по-добре да въведат ПОЧАСОВО заплащане.
  • 10
    1
    Русенка
    В България се работи допълнително доста. Просто не се отчита.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари