Европейският парламентът: В България има руска мрежа от агенти

0
Евродепутатите са обезпокоен и заради множеството имоти на руската държава у нас
Евродепутатите са обезпокоен и заради множеството имоти на руската държава у нас

Евродепутатите са обезпокоен и заради множеството имоти на руската държава у нас

Европейският парламент изразява загриженост заради зачестилите руски опити за намеса в изборите в България на 9 юни. Това пише в резолюция за руската намеса в ЕС, която ще бъде гласувана утре на последното пленарно заседание на Европарламента в Страсбург. Евродепутатите са обезпокоени от съществуването у нас на мрежа от агенти за дезинформация, контролирана от Русия. Те са силно загрижени и заради множеството имоти на руската държава у нас.

ЕП смята, че мрежата от руски агенти за дезинформация е активна в социалните мрежи, но и в традиционните медии у нас, в академичните среди и политическите партии, съобщава БНТ. Според тях множеството имоти на руската държава в България служат като центрове на влияе върху демократичните процеси у нас.

Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: “Трябва да отбележим, че в резолюцията, която приемаме, България също е спомената за това, че имаме високи нива на руски активи. Има съмнения за намеса в изборния процес, за намеса в различни влиятелни кръгове като неправителствени организации, политически анализатори, медии и т.н.

Петър Танев е част от “Фондацията за демократично развитие” в Брюксел, която работи активно с руската опозиция и съветва ЕП по въпросите, свързани с руските опити за влияние в ЕС.

Петър Танев - “Фондация за демократично развитие”: “В България съществуват имоти, които са регистрирани като част от руската федерация и те се използват като някакви специални агенции за разпространяване на руското влияние както върху обществото, така и върху държавите институции. Това нещо е недопустимо и българските власти трябва да предприемат мерки.

Държавите от ЕС и евроинституциите са изложени на постоянни атаки и опити за намеса, особено преди евроизборите.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/“Обнови Европа”: “Видяхме на много места в ЕС как крайната десница и крайната левица си взаимодействат, когато говорим за помощ в услуга на чужда държава, в конкретния случай Русия, как те консултират своите предизборни платформи, това не се случва безплатно разбира се, с влиятелни руски олигарси, които са много пряко свързани с дейността на Кремъл. Това е подривна дейност, която поставя под огромна угроза европейската демокрация. Трябва да направим така, че на тези избори избирателите да не се усъмнят и за миг, че изборът, който са направили е правилният и няма външно вмешателство върху тяхната собствена воля.

Според евродепутата от Групата на социалистите и демократите Петър Витанов, 750 са опитите за външна намеса върху работата на ЕП през последната година:

Това, което може да се направи - ние призоваваме Комисията да ограничи, да промени методологията на съдържанието на социалните медии, така че те да не се влияят от интеракции и дезинформацията да не стига до нас.

Евродепутатите настояват да има специална европейска структура или комисар, който да следи за чужда намеса в държавите от общността и да предприема конкретни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    чисто и просто
    Толкова години от политиците си чуваме само лъжи, интересно те какво очакват, да продължим да им вярваме?!? И щом не им вярваме, значело, че е руска пропаганда! Разсъждения на малоумници!
  • 4
    3
    фена на Путин
    Искам поимено да знам, кой е човекът, който определя вместо мен дали съм информиран или дезинформиран ?
  • 10
    2
    Аааааа,
    Тя щото американската мрежа от агенти не е стиснала България като октопод в пипалата си! Но пък е кеф да чуваш, че всички от посолство-ТО са се насрали от страх!
  • -5
    1
    Илхан Кютюк
    В България няма нито една неруска партия. Точно ДПС да се правят на различни не им подхожда. Нека не забравяме, че именно "дпс е проклятието на България". Така е защото са създадени от Русия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари