Евелина от Галиче мечтае за Оксфорд

1
Има много хора, които са предубедени към мен
Има много хора, които са предубедени към мен Видео: NOVA

Евелина Димитрова от Галиче е момиче, което вдъхновява.

Животът й започва в малкото селце, но мечтите й я водят към Оксфорд. Вече е била  посланик на Швейцария за един ден, избрана сред десетки младежи, разказва NOVA.

Иска да помага на селото, което приема за свой дом. В същото време вярва, че мисията й е да вдъхва кураж на  младите хора, за да повярват, че няма невъзможни неща.

„Хората са предубедени за мен, обаче не говоря, оставям действията да говорят”, заявява Евелина. Тя е на 17 години и израства в ромската махала на село Галиче.

Още като малка сама съм изявила желание за детска градина и си спомням от първи до четвърти клас с мама сме учили, обичам да научавам нови неща , интересно ми е”, разказва Евелина.

Тя никога не крие своя етнос и не смята, че той е от значение. Доброволец е към няколко неправителствени организации , които имат за цел да насърчават младите хора. По нейна идея се създава и младежка организация в село Галиче – сдружението „Роден двор”.

„Сдружението е създадено по моя идея, като аз подадох щафетата на по-големите хора, които имат повече опит от мен. Идеята дойде от една моя мечта, която реших да не осъществявам – исках да стана кмет на селото. С времето осъзнавам, че политиката не е за мен. Аз имам огромно желание да помагам на хората в селото и самото село да се развива”, размишлява Евелина.

Желанието й да бъде кмет на Галиче се ражда по време на летен лагер с една от неправителствените организации, към които е доброволец.

„Те питаха всички участници какво искат да станат, за какво мечтаят, какво искат. И аз тогава си мислех – знам, че тате иска да ме направи зъботехник, обаче както казах, това не е моето нещо и се питах каква искам да стана, докато дойде моят ред. Мислех си, че искам да помогна на селото, искам да помагам на хората, искам да бъда полезна и като ме попитаха каква искам да стана, казах: „Искам да стана кмет на Галиче”, спомня си младото момиче.

Кандидатства в конкурс –„ Посланик за един ден на Швейцария”.

„Трябваше да напишем есе на тема „Как бихме използвали силата си като посланик?, аз главно писах за интеграцията на ромите, защото това ме вълнува”, разказва Евелина.

И печели...

„Има много хора, които са предубедени към мен, и дори това споделям в едно от есетата. Участвах в едно събитие, като се снимахме всички участници един по един. В крайна сметка единствено моята снимка не беше качена, може ви заради произхода ми, и като го видях това се почувствах втора ръка човек”, разказва Евелина.

Смята, че би могла с личния си пример да преобърне представата за ромите в България. Да промени представата за ромите. Друга нейна мечта е да учи в Оксфорд.

„Идеята с времето ми остана на заден план и реших да я сменя, защото както казах, исках да се развивам в селото, да остана тук в България. Затова искам да уча в български университет”, разказва Евелина.

Сега Евелина иска да учи международни отношения в  Американския университет в Благоевград.

Момичето от Галиче вярва , че личния пример е най-важен. И затова често говори пред учениците си за това колко е важно образованието. Родители й също я подкрепят по пътя й към успеха.

Евелина има по-малка сестра - Пенка. Майка й Светла също учи в момента – студент е във Велико Търново.

За да сбъднем една от мечтите на Евелина, Националната библиотека отвори вратите си за нея.

От Галиче до там, където стигат мечтите – така вижда бъдещето си Евелина. А нейните мечти са без граници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари