ЕС ще забрани големите плащания в брой

0
Създават агенция за борба с изпирането на пари
Създават агенция за борба с изпирането на пари

Мръсните пари финансират ужасни престъпления, каза европейският комисар по финансовите услуги Мейрид Макгинес

Законодателите на ЕС гласуваха създаването на отдавна обещаната агенция на ЕС за борба с изпирането на пари, като част от пакет, който също ще забрани големите плащания в брой в цяла Европа.

Този ход предприет от евродепутатите на последната им сесия за гласуване преди изборите през юни – означава, че се прилагат нови правила за футболни сделки и крипто транзакции, тъй като блокът се стреми да поправи репутацията си след поредица от скандали във финансовия сектор, информира bTV.

Мръсните пари финансират ужасни престъпления“, каза европейският комисар по финансовите услуги Мейрид Макгинес, добавяйки, че има „абсолютен императив да се подобри значително сегашната ситуация“.

Терористите и измамниците „използват вратичките в европейското законодателство“, каза Карем пред законодателите. „Трябва да действаме решително, за да осигурим стабилна система.

Какво правят новите правила на ЕС за пране на пари?

Новите правила включват ограничение за професионалните търговци, които приемат или плащат в брой за всяка транзакция над 10 000 евро – като се има предвид, че големи пачки непроследими банкноти могат да предизвикат тревога за финансови престъпления.

Някои законодатели твърдят, че това е атака срещу финансовата свобода.

Дръжте ръцете си далеч от нашите пари и нашите цифрови валути“, каза Патрик Брайер от Германската пиратска партия пред законодателите. „Ние, пиратите, казваме „не“ на това пълзящо финансово лишаване от права.

И все пак една от най-чувствителните теми в сложния пакет е географската: въпросът къде да се помещава нова агенция на ЕС за борба с прането на пари.

След първото по рода си 12-часово публично изслушване, германският финансов център Франкфурт спечели от набор от кандидати, включващ също Париж, Рим, Мадрид, Виена, Рига, Вилнюс, Брюксел и Дъблин.

Нейните около 400 служители ще контролират пряко контрола върху мръсните пари в 40 от най-големите финансови институции в блока.

Разширен обхват на новите закони срещу изпирането на пари

Законите на ЕС за пране на пари вече се прилагат за големи институции като банки, от които се изисква да проверяват кои са техните клиенти и да докладват за подозрителни транзакции на властите.

Тези правила ще се прилагат и за високорискови сектори като търговци на произведения на изкуството, бижута и луксозни яхти. Те ще бъдат разширени, за да обхванат иновативни услуги като доставчици на криптовалута.

По настояване на евродепутатите мерките се отнасят за големите футболни клубове и агенти - предвид големите суми понякога съмнителни пари, които циркулират между тях. За първи път правилата на ЕС са изложени в регламент, който ще се прилага повече или по-малко последователно в целия блок.

Две членки на ЕС – Хърватия и България – понастоящем се намират в „сивия списък“ на юрисдикциите, подозрителни за пране на пари, съставен от Специалната група за финансови действия (FATF), която определя международните стандарти, а Малта едва наскоро беше извадена от него.

Регионът също беше изправен пред поредица от скандали във финансовия сектор, включващи институции като Danske Bank, латвийската ABLV и малтийската Pilatus bank.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    ...
    Как ли ще накарат някой който си купува 50 кила кокаин да плати по банков път? А, чакай! То това е ужасното престъпление, финансирано с мръсни пари. И какво ще спре престъпниците да нарушават правилото за голямите плащания? Сигурно ще се уплашат от глобата. Глупости на квадрат!
  • 8
    3
    Чакай, ЧАКАЙ!
    €вропедерасткият съюз може да си ебе майката с моя дъртия хуй! Къде ще държа, как ще харча и какво ще правя с МОИТЕ пари решавам само АЗ! Че то по тая логика утре ще ми забранят да чукам жена си вкъщи, и ще ме задължат да го правя на улицата, за да е видимо, публично и достояние на всички?!!
  • 8
    2
    daskal
    Интересно, големите пари като минат през частната банка - и стават законни и чисти. Иначе са престъпни и мръсни. Банкерите май ще дойдат най-честните хора на света.
  • 7
    1
    Нищо Лично
    Крадеца вика,дръжте крадеца.Те създадоха патови ситуации в льомбарски държави като нашата с льохмански крадливи управления.Сега,давайте парите щото ме стигат за войната и бежанците.Комунистите поне стимулираха с грамота,снимка пред знамето и похвала пред строя и кварталната организация на комсомола июи БКП.Тези.даже и ме споменавата изгърбеният народ.Гербаджиоска работа.на ЕНП.Боклуци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари