ЕП подкрепи с огромно мнозинство присъединяването на България и Румъния към Шенген

5
Още през 2011 година двете държави бяха изпълнили всички необходими условия
Още през 2011 година двете държави бяха изпълнили всички необходими условия Снимка: БТА / АР

Още през 2011 година двете държави бяха изпълнили всички необходими условия 

Европейският парламент призова днес Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа "за", 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха, съобщава БТА.

ЕП "изразява изумление" от това, че от 2011 година Съветът на ЕС не е успял да вземе това решение, въпреки многократните призиви на евродепутатите и Европейската комисия. Отчита се, че още през 2011 година двете държави бяха изпълнили всички необходими условия за пълното прилагане на законодателството за Шенген.

ЕП настоятелно призовава Съвета на ЕС да предприеме всички необходими стъпки решението да бъде прието до края на 2022 година, като по този начин да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 година. Евродепутатите приветстват това, че Румъния и България поканиха тази година проверяващи от ЕС да се уверят отново в състоянието на границите, въпреки че държавите вече са изпълнили всички правни изисквания и няма основания за по-нататъшни оценки.

Допълва се, че приключването на процеса на оценка по Шенген за България и Румъния и готовността на двете страни да приложат изцяло шенгенското законодателство бяха потвърдени първоначално от експертите от работна група и в заключенията на Съвета на ЕС от 9 и 10 юни 2011 година. На 8 юли 2011 година Съветът на ЕС потвърди, че са изпълнени необходимите условия за защитата на данните, охрана на въздушните, сухопътните и морските граници, полицейското сътрудничество, Шенгенската информационна система, визите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари