Еманюел Макрон: Нашата Европа не е безсмъртна, може да умре!

0
Френският президент призова старият континент да укрепва хранителния си суверенитет и да купува местно въоръжение
Френският президент призова старият континент да укрепва хранителния си суверенитет и да купува местно въоръжение Снимка: АП / БТА

Френският президент призова старият континент да укрепва хранителния си суверенитет и да купува местно въоръжение

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят, като предупреди, че "нашата Европа днес не е безсмъртна и тя може да умре", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Тя може да умре и това зависи само от нашите избори", заяви Макрон в ключова реч, като предупреди, че Европа "не е въоръжена срещу рисковете, пред които сме изправени" в свят, в който "правилата на играта са се променили".

"През следващото десетилетие рискът (Европа) да бъде отслабена или дори отхвърлена е огромен", каза той по време на речта в университета Сорбоната в Париж.

Той призова Европа да излезе от "стратегическото малцинство", което я е довело до прекомерна зависимост от Русия по отношение на енергията и от Съединените щати по отношение на сигурността.

Той определи поведението на Русия след нахлуването ѝ в Украйна като "безгранично" и заяви, че вече не е ясно къде са "границите" на Москва.

Той заяви, че задължителното "условие" за европейската сигурност е "Русия да не спечели агресивната война в Украйна".

"Трябва да изградим тази стратегическа концепция за надеждна европейска отбрана за нас самите", каза Макрон, като добави, че Европа не може да бъде "васал" на Съединените щати.

Той заяви, че през следващите месеци ще поиска предложения от европейските партньори и добави, че Европа се нуждае и от собствен капацитет в областта на киберзащитата и киберсигурността.

Макрон заяви, че при закупуването на военно оборудване трябва да се дава предимство на европейските доставчици, и подкрепи идеята за европейски заем за финансиране на тези усилия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    туман
    Дай Боже да умре този тоталитарен кошмар в които неонацистите превърнаха европа, от търговски съюз, ще ми казват как да си гледам детето, какво да си садя в градината и кога и как да си харча парите!
  • 10
    1
    От Европа
    Европа погива заради бабоеби,швестъри и други брюкселски свовачи....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари