Ели Юрукова: Александър Вучич попадна в опасен капан

0
Вучич играе опасна игра на "неутрален миротворец"
Вучич играе опасна игра на "неутрален миротворец" Снимка: EPA / БГНЕС

Вучич играе опасна игра на "неутрален миротворец"

Александър Вучич попадна в опасен капан, споделя Ели Юрукова, цитирана от БГНЕС. Кой вярва, че ще може да се измъкне от него, след взривоопасните събития в Северно Косово, където въоръжени до зъби косовски сърби бунтовници убиха един косовски полицай, раниха още трима, а четирима от нападателите също бяха застреляни?

След драматичните събития в манастира в село Банска и района неименуемо възниква въпросът - „Кой пали огъня на войната в региона, където крехкият мир е на стъклени крака години наред?“

Александър Вучич, откакто е дошъл на власт, се мъчи да влезе в ролята на спасител на косовските сърби. Декларира, че Сърбия няма да признае Косово, дори ако всички сърби бъдат убити. Играе опасна игра на „неутрален миротворец“ между Москва и Вашингтон, между Белград и Прищина, подпалва националистически страсти и манипулира с животите на косовските сърби.

Косово тези дни беше на ивицата на конфликт и война, която отново можеше да запали Балканите. Опасността все още не е отминала. Очевидно сателитите на Вучич в Косово, които са научили неговата лекция, направиха опит да злоупотребят със съдбата на косовските сърби под диктовката на Белград. Те излязоха от косовските институции и бойкотираха изборите там.

Сега пък поставените от Вучич техни лидери излязоха извън контрола на Белград и организираха въоръжен бунт срещу косовската полиция, използвайки дори манастира в с. Банска за своя база.

Сякаш няма нищо чисто и свято за нападателите, които твърдят, че отбраняват сръбските интереси на Косово, а всъщност затварят пътя на преговорите, толерантността и националното помирение.

Американският посланик в Белград Кристофър Хил каза вчера (25 септември бел.ред.), че ескалацията на насилието в Косово е трагично събитие, но политическият процес трябва да продължи. Вучич пък иска силите на КФОР да се грижат за сигурността в Косово и твърди, че там се провежда етническо прочистване на сръбското население. Напрежението в Косово не намалява, а Прищина и Белград обявиха дни на траур.

Преговорите са в задънена улица. Белград и Прищина са още по-далеч от някакъв договор. Най-големите жертви са косовските сърби, които повярваха на Вучич, а той ги затвори в своя националистически капан. Кой ще ги спаси от грешките на Вучич - никой не смее да прогнозира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари