Експерт: Валежите не са причина за свлачището на АМ "Струма"

1
Пуснаха движението по участъка, тепърва ще се мисли как да се изгради по-здрава подпорна стена
Пуснаха движението по участъка, тепърва ще се мисли как да се изгради по-здрава подпорна стена Снимка: АПИ

Пуснаха движението по участъка, тепърва ще се мисли как да се изгради по-здрава подпорна стена

В последния работен ден преди великденските празници, отвориха за движение участъка при свлачището по магистрала "Струма" в района на 16-и км.

В съобщение изпратено до медиите се казва, че екипите са работили с максимална мобилизация, за да се пусне движението за столицата в две ленти и шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден.

Предстои да бъде възложено изготвянето на технически проект за възстановяване на отводняването и укрепване на стените в участъка при 16-и км в посока София. Целта е дейностите да се изпълнят в настоящия строителен сезон.

В неделя на 28 април подпорна стена падна в участъка и затрудни движението в района. От АПИ заявиха, че преовлажняване на почвата е допринесла за това. Според експерта Ясен Ишев няма как заради валежите да се е срутила стената, защото не е валяло толкова много.

"От миналата година виждам, че е започнало да се движи напред към пътното платно. Инспекциите се правят 2 пъти в годината, където се отбележи, че има неизправности да се взимат мерки, тук е могло да се вземат мерки още миналата година, с тези земни маси, които са били натиснати. Тя е срязана в долната си част, двете ламери бяха паднали на аварийната лента. Това значи две неща – първо, че не е изчислена правилно и второ, че има геоложка изненада, някаква леща, непредвидена от проектантите", убеден е председателят на УС на Научно-техническия съюз по транспорта Ясен Ишев.

Експертът добави, че след като едно съоръжение се проектира, то има гаранционен срок от 12 години, но и трябва да се поддържа, съобщава Bulgaria ON AIR.

Все още се извършва оценка на щетите. Тепърва ще се преценява каква подпорна стена да бъде изградена, за да не се повтори срутването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари