Експерт алармира: Не купувайте агнешко месо от багажници!

0
Доктор Кулински даде съвети и за другите храни, които традиционно слагаме на великденската трапеза
Доктор Кулински даде съвети и за другите храни, които традиционно слагаме на великденската трапеза Видео: БНТ

Директор на дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните Любомир Кулински, заяви в "Денят започва", че агенцията е започнала проверки на 5 април и те ще продължат до 8 май.

Основните продукти, които ще бъдат проверявани са агнешко, яйца, козунаци и пресни зеленчуци. По думите му това са "тематични" проверки, което не означава, че проверките се извършват само покрай големи празници. Кулински беше категоричен, че проверки се извършват целогодишно, предаде БНТ.

"Хората да купуват традиционните храни за Великденските празници само от регистрирани търговски обекти, а не от багажници на автомобили". За това призова д-р Любомир Кулински.

В регистрираните търговски обекти до голяма степен има проследимост и гаранции за качество на храните. Ако на агнешкото месо няма печат, това означава, че не е от регламентирани кланици, уточни експертът.

При нелегалното агнешко човек рискува собственото си здраве и здравето на семейството си, тъй като няма никакви здравни гаранции за месото. Понякога рискът за здравето от заразено месо остава и след термичната обработка, предупреди д-р Кулински.

По думите му яйцата при определени условия също могат да бъдат рискова храна – при наличие на салмонелната бактерия. "Хората трябва да внимават за кода на черупката, който се състои от две букви и десетина цифри, което гарантира, че яйцата са с регламентиран произход, обясни експертът. За да носи една храна наименованието био, трябва да отговаря на много строги условия. Сертификацията е дълъг и скъп процес. Ако производителят твърди, че козунакът е био, трябва да докаже, че всичките му съставки са сертифицирани като био", заяви д-р Любомир Кулински.

Той добави, че използването на оцветители при производството на козунак не е забранено, но това трябва да е упоменато на етикета.

Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните: "В правомощията на агенцията са всички храни на българският пазар. Само минералните води и алкохолните напитки не са наш обект за проверки. Малко хора си дават сметка, че тези извънредни проверки са извън редовните такива. Не са само за Великден и после почивка. Тематичните проверки ги правим, когато някой национален или друг празник изисква консумацията на определени видове храни. Сега за Великден, проверките започнаха на 5 април и ще продължат около месец. Ще свършат на 8 май. Ще обхванат и Гергьовден. Основните продукти, които ще проверяваме са агнешко, яйца, козунаци и съставните продукти на козунаците, бои за яйца, както и пресни зеленчуци, марули, репички. Нашата изходна точка е да направим всичко възможно да гарантираме на потребителя, че продуктите на пазара са безопасни. Нарушения има. В Сливен вчера са открити 35 агнета без никаква регистрация, сложени във фризери и готови за предлагане на пазара. Те са конфискувани и са взети проби от всичките. Ако няма проблем с тях ще ги дарим, ако има ще ги унищожим."

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари