Едва 25% от овощарите в Русенско сключват застраховки

0
Застрахователите поставят неблагоприятни за овощарите условия, твърди земеделец от село Стамболово
Застрахователите поставят неблагоприятни за овощарите условия, твърди земеделец от село Стамболово

Застрахователите поставят неблагоприятни за овощарите условия, твърди земеделец от село Стамболово

Овощарите в Русенско не са склонни да сключват застраховки срещу неблагоприятни климатични събития.

Едва 20% - 25% от производителите в Русенско сключват застраховки. Основната причина е в нежеланието на застрахователите да правят ефективни застраховки, обясни Синан Вейсал, който отглежда около 700 декара различни насаждения в землището на сливополското село Стамболово. По думите му, застрахователите поставят неблагоприятни за овощарите условия, предаде БГНЕС.

Въпреки това, Синан Вейсал ще кандидатства по схемата за държавна помощ за тази година за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Размерът на подпомагане е до 420 лева на хектар, като разликата се поема от земеделските стопани.

Синан може да се възползва единствено от застраховка срещу градушка, тъй като за осланяване започвали да действат след 20 април, когато е почти невъзможно да се случи такова климатично явление.

Именно заради тази неефективност на застраховките, повечето от производителите в Русенско изобщо не участват по схемата за подпомагане. Освен това, имали и горчив опит със застрахователите през годините – едва 10-15% от тях са получили обезщетение, сподели Синан.

Кандидатстването по схемата за държавна помощ продължава до края на юли. До 30 август пък трябва да представят застрахователните полици, а до 20 работни дни след това и да сключат договор с ДФ "Земеделие". Срокът за изплащане на средствата е до 10 работни дни след сключване на договор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    mischi
    25 % е малко! но кажете първо колко процента от застраховалите се са получили подкрепа от застрахователните си компании при застрахователно събитие? Май под 1%. Е не виждате връзка между недоверието в лоялността на застрахователните компании и ниският процент застраховали се?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари