Джо Байдън: Искането за арест на Путин е оправдано

1
Искането за арест на руския президент идва от МНС (Международен наказателен съд) - институция, в която САЩ и Русия не членуват
Искането за арест на руския президент идва от МНС (Международен наказателен съд) - институция, в която САЩ и Русия не членуват Снимка: ЕПА/БГНЕС

Искането за арест на руския президент идва от МНС (Международен наказателен съд) - институция, в която САЩ и Русия не членуват

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предадоха Ройтерс и БТА.

По-рано вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС.

Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент“, каза Байдън пред журналисти.

САЩ отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления, посочи говорител на Държавния департамент.

Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност, добави говорителят.

Това е решение на прокурора на МНС, взето независимо, въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

Този ход на МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия.

Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова - руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    8
    asdasd
    kade sa promitite mozaci ot zapada da revat kolko e zul "putler" poneje te samo mogat da kopirat tova koeto vidqt i ne mogat da izmislqt nishto
  • 6
    7
    Този
    Губи са на ъкъл има свободни места в психиатрията .А че синковица неговия си пие кафе с зеления помияр на Украйна е всеобща тайна ама туй ще му остане квото оспя да окраде туй ще бъде Помияри .Жалко за хората на Украйна за децата и техните родители .
  • 8
    6
    Анализатор
    През следващата 2024 година,когато старецът излезе от Белия дом,може да се задейства процедура за милиардите долари исипани в Украйна,долари,които евентуално са отишли там на адреса на неговият наследник.Тогава американските данъкоплатци, ще съдят и осъдят днешният стопанин на САЩ.
  • 8
    5
    ...
    А украинските деца изнесени във Великобритания и се водят изчезнали, защото са им обрали ограните, за тях защо мълчите. Стотици деца са изчезнали безследно там. Поне русия ще направи хора от тези деца, докато на запад правят длнори от тях и ги изкормват, като таранки.
  • 14
    4
    МАРИЯН ДИМИТРОВ
    А кога ще арестуват ДЖО БАЙДЪН за престъпленията на САЩ в ЮГОСЛАВИЯ през 1999 г., виновен в качеството си на държавен секретар?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари