Доц. Спас Спасков: Можем да забраним и дишането, както забраниха новите болници

0
Правителството в оставка предлага забрана за разкриване на нови болници
Правителството в оставка предлага забрана за разкриване на нови болници Снимка: Bulgaria On Air / стоп-кадър

Правителството в оставка предлага забрана за разкриване на нови болници

"Можем да забраним и дишането, няма никакъв проблем, само че ефект няма да има. Забраната за болниците не е равна на дишането, но ще спрат иновациите. Забраната носи в себе си не само забраната на болници, но и на нови дейности. Това се прави парите в НЗОК да се разпределят по начина, по който се разбира това разпределение в момента. Може би трябва да се промени моделът на разпределението на парите, да се даде възможност на всякакви иновативни решения да могат да се осъществяват и населението да получава по-добра и качествена медицинска помощ", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Той подчерта, че капацитетът на държавните болници не се използва пълноценно, за разлика от този на частните.

"В частните болници използването на болничните легла е 90%, като оптимално се приема 80% от леглата да бъдат заети, тогава болницата работи добре. В момента в държавните и общински заетостта е 50-60%. Някога бюджетите на болниците се определяха на базата на броя на болничните легла, сега приходите се определят от дейността - може да имат 1000 легла, но 100 да са заети и ще получат пари за тези 100", посочи доц. Спасков.

Именно заради неизползването на пълния капацитет на болниците, според него, се стига до финансови кризи в лечебните заведения - има излишен персонал, излишни разходи.

Пред Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" заяви, че не е ясно промените как ще засегнат създаването на Национална детска болница: "Забраната е основно насочена към създаването на нови частни болници, мъчително е раждането на една държавна болница като детската, не е ясно обаче дали ще бъдат спрени идейните проекти или самото създаване на такава болница".

Доц. Спасков подчерта също, че в регионите с малко население е икономически неизгодно създаването на лечебно заведение, заплатите ще са малки, няма да има и специалисти.

"Животът показва къде има нужда. Здравната пътна карта дава неясен резултат и неясни искания за лечебни заведения. Частната медицина се развива там, където има потребност, а не просто ей така", завърши доц. Спасков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Извинявам се,
    *измислената*
  • 2
    2
    Майките ви да наеба!
    Че вие дишането вече сте го забранявали един път! Или забравихте по време на езмеслената ви „пандемия“ как кухите ченгета пишеха акт след акт за неносене на маски по ВАШЕ, лекарско нареждане?
  • 4
    1
    dgd
    На фона на декларирания недостатък на мед. сестри нови болници значи нови частни болници, които да изсмучат медицинския персонал вече съществуващите с една единствена цел: парите да ги взема капиталиста. Не само не трябва да има нови болници ами всички паразитни такива (тип "Медика") трябва да бъдат затворени.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари