Дори чаша вино може да предизвика кома

0
Виното се оказва, че не е напитка за всеки
Виното се оказва, че не е напитка за всеки

Много хора предпочитат вечер да пийнат чаша вино за отпускане, но специалистите предупреждават, че тази напитка не е за всички

В някои случаи трябва въобще да забравите за нея, а не просто да я консумирате умерено, алармира zdrave.to

Ето кои хора не следва да пият вино:

• Диабетици. Ако страдате от диабет, внимавайте с виното, предупреждава докторът по медицина Лин Постън. Експертът обяснява, че многобройните видове вино са способни да окажат изразено влияние върху нивото на кръвната захар. Те спомагат за колебанията на захарта в кръвта, което е крайно нежелателно и рисковано при диабет. Особено опасно е ако хората с диабет пият вино на гладно. В този случай се повишава рискът от това, че концентрацията на захар в кръвта отначало рязко нараства, а след това също толкова бързо спада, което предполага развитие на хипогликемия и впоследствие на кома

• Приемащите седативни или обезболяващи препарати. Още една категория хора, които не следва да пият вино. Специалистите обясняват, че успокоителните и болкоуспокояващите лекарства забавят активността на мозъка. Същото прави и алкохолът. А техният сумарен ефект може да провокира развитие на неприятни и тежки състояния, предизвикани от дисфункция на централната нервна система, почти до развитие на кома и дори смърт заради спиране на дишането.

• Приемащите дисулфирам. Това лекарство се използва при лечение на пациенти с хроничен алкохолизъм и то може да предизвика сериозни странични ефекти в съчетание с виното. В частност, може да възникне главоболие, прилошаване и повръщане, слабост, негативна промяна в честотата на дишането и на сърдечните съкращения.

• Астматици. Ако човек е предразположен към астма, чаша или две вино могат да доведат до астматичен пристъп. По думите на доктора на медицинските науки Крис Ейри виното съдържа сулфити – вещества, към които хората с астма са особено чувствителни: при попадане на сулфити в техния организъм са възможни най-неприятни странични реакции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари