Доктори в Слънчев бряг вземат по 90 лева за преглед на дете!

0

90 лева за преглед на седемгодишно дете искат докторите в курорта Слънчев бряг, съобщи БЛИЦ.

Разгневен баща сигнализирал за случилото се.

„При положение, че и двамата родители са живи, здрави и са здравно осигурени! Какво е това нещо! Питам - къде са държавните институции и докога ще ги храним тея паразити???”,  ядосва се родителят.

Регистрираните лечебни заведения в курорта Слънчев бряг са 41. Там има 10 медицински центъра, 20 индивидуални практики и едва 10 санитарни автомобила.

Смята се, че нелегалните пунктове са в пъти повече.

За сравнение, в северните курорти са регистрирани ОБЩО 28 лечебни заведения за извънболнична помощ.

Важно е потребителите да проверяват предварително дали избраният лекар работи със здравната каса и тогава да отиват на преглед при него. Ако договор с НЗОК липсва, лекарят не е длъжен да работи по тарифата на здравната каса.

На касовата бележка, предоставена от бащата, пише ООД - ограничено отговорно дружество, следователно лекарят работи на частно и може да поставя всякакви цени.

Ето защо от НОИ съветват да не забравяме здравноосигурителната си книжка, когато тръгваме на почивка.

„С нея, ако се наложи, ще получите медицинска помощ по линия на НЗОК. За целта може да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие, като му представите здравноосигурителната си книжка. НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. Ако в лечебното заведение, където търсите инцидентна медицинска помощ по време на почивка и ваканция, поискат да заплатите, трябва да изискате от лекаря финансов документ за платените суми.  Ако се наложи да ползвате спешна или неотложна медицинска помощ, обърнете се към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивавате. Оказаната Ви услуга не се заплаща.“.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари