Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Докога институциите ще нехаят за системното замърсяване на въздуха в квартал "Цветница"?

2
Проблемите са буквално под носа на кметския наместник Любомир Керимов
Проблемите са буквално под носа на кметския наместник Любомир Керимов Снимка: П. Ганчева

Проблемите са буквално под носа на кметския наместник Любомир Керимов

От години наред къщи, обитавани от роми, замърсяват въздуха на цял квартал и на стотици хора, живущи в околните блокове. Става въпрос за 5-6 стари къщи, някои собственост на Община Русе, които са обитавани от роми от много години. Намират се в карето между улиците Доростол, Скопие и Алеи Възраждане в квартал "Цветница" (Възраждане-североизток).

Теренът е разположен в непосредствена близост до Парка на младежта, река Дунав, тенис кортовете и много жилищни блокове, обитавани от стотици хора.

Първо, недоумявам как толкова години наред - може би повече от 30, на този апетитен терен до парка, където цената на квадратен метър площ, свободна или застроена, е една от най-високите в град Русе, е възможно да бъдат настанявани хора със съмнителен морал, повечето от тях без редовна и нормална работа и без нужното възпитание и обноски за живеене в голям град.

Същите отглеждат и кучета, които често са отвързани и лаят или се пускат по случайно преминаващи граждани, вкл. възрастни хора и малки деца. За това са подавани много сигнали към телефон 112 и към Община Русе, но без особен успех. Всеки друг нормален гражданин, независимо дали е кореняк русенец или идва от селата и градчетата около Русе, за да живее тук, е принуден да плати едни големи суми пари, за да се сдобие с малко апартаментче в някой от блоковете в района. Цените са високи, както заради близостта до парка и университета, така и заради страхотните панорамни гледки от високите блокове в района - Вит, Лом, Огоста, Охрид, Битоля, Ниш, Скопие, Родопа, Осъм, Струмица и др. В същото време, въпросните роми, настанени в тези къщи почти даром от Община Русе, се радват на едно безметежно и евтино съществуване в един от най-скъпите квартали на града.

Но липсата на справедливост и закони в България и в частност в град Русе не е от вчера. По-лошото е, че тези цигански катуни горят каквото им попадне и през комините на къщите им всяка вечер или сутрин, особено при по-студено време, се изпуска гъст и задушлив пушек, който системно обгазява всички живущи в околните блокове. Дори в момента строителната фирма Никеле завършва своя хубав 6-етажен блок с два входа в непосредствена близост до тези къщи (улица Доростол 129) и рекламира продажба на имоти, а потенциалните купувачи дори не подозират пред какви проблеми ще се изправят, ако се нанесат да живеят един ден в този иначе прекрасен квартал. Плащат по 1000-1200 евро на квадратен метър, сдобиват се с апартамент, излизат на терасата си, за да се порадват на близкия парк и да подишат чист въздух, а отдолу комините бълват отровен и задушлив дим, който опушва прането и белите дробове на живущите. Да не говорим за риска от развитие на бронхити, астма, ХОББ и редица други белодробни и не само болести.

В тази връзка вече се събират подписи от живущи в няколко блока, всеки от които с брой на живущите от порядъка на 150 души, с настояване въпросните къщи да бъдат най-сетне съборени, а на тяхно място или да се построи жилищен блок с централно отопление, или да се създадат зелени площи и детски площадки за живущите в района. По принцип тези къщи най-вероятно е трябвало да бъдат съборени още, когато в района са се строили блокове и са били съборени други къщи, но по една или друга причина това не се е случило. Останали като някакъв грозен цирей, в наши дни, тези няколко къщи са абсолютно ненужни и вредни за района и за живущите наоколо.

Все пак буди недоумение защо години наред никой от Община Русе не е посмял да предприеме това, което отдавна е трябвало да се случи с тези къщи и което е станало и с много други подобни къщи по улиците Доростол и Плиска. Докато и ако това се случи, няма нужда от Община Русе да ни говорят за ФПЧ, за мерки и за мними успехи.

Кметският пълномощник за район Възраждане и Цветница- г-н Любомир Керимов, ползва кабинет в съседния на тези къщи блок Скопие и проблемите са буквално под носа му. Надяваме се, че ще има някаква реакция от негова страна.

В същото време е много изненадващ и фактът, че РИОСВ - Русе също нехае за хилядите сигнали на граждани за системно замърсяване на въздуха в района с източник изгаряне на твърди горива в бита с цел отопление. Също така изненадващ е и фактът, че МВР Русе също пренебрегва многобройните сигнали на граждани срещу постоянното нарушаване на реда и тишината от резачки на дърва, лаещи кучета и силна музика в циганските дворове. Докога институциите в нашия град ще нехаят за проблемите на това място и кога най-сетне ще бъдат взети радикални решения и мерки в полза на стотици граждани?

Автор: П. Ганчева
(Автор: П. Ганчева - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    11
    7777777
    В ТРАКЦИЯ НА ИСКЪР-79 Е СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ.В ЖИЛИЩАТА НА ЖИЛФОНД ИСКАМ ДА Е ПО ТОЧНО КЪДЕТО СА НАСТАНЕНИ РОМИ.ГОРЯТ ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА.
  • 6
    10
    Sтанко
    Един от танковете дето заминават за урките може да еднанощ да "изгони съслите" от котурките и за да не тежат на съвестта на 'машиниста", може да ги помоли да напуснат с някой друг предупредителен. Няма да липсват на никого, а на петното след тях може да стане прекрасна зоологическа градина...примерно...
  • 12
    9
    селянин
    до Георгиева: никакви печки на пелети няма да им дадат. Ако смяташ, че циганите ще плащат 1000 лв. за тон пелети, ха-ха.
  • 9
    8
    ОБщинар
    Имахме и еколог в общината,бивш пенсиониран милиционер.Къде е сега?
  • 6
    7
    До ТВОРЕЦА НА СИГНАЛА
    - Уважаеми буден гражданино ! Предполагам че по този случай е редно да се обърнете към предстaвител на ПП"ГЕРБ". В момента се сещам само за един многоуважаем и почитаем господин представител на тази организирана политическа групировка,г-н П.Нунев.Той ще ви даде ценен съвет или го ползвайте като медиатор да речем.Успехът с уважаемият годподин е гарантиран,а проблема ще бъде разрешен в правилната посока.Желая Ви щастие и чист въздух.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари