Дмитро Кулеба от София: Черно море трябва да се превърне в море на НАТО

0
Украинският външен министър отново призова съюзниците за оръжейна помощ
Украинският външен министър отново призова съюзниците за оръжейна помощ Снимка: БТА

Украинският външен министър отново призова съюзниците за оръжейна помощ

Чрез видеомост по време на българо-украинския форум украинският външен министър поиска още системи "Пейтриът"

След присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО, Черно море трябва да стане море на Северноатлантическия алианс, подобно на Балтийско море. Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба във видеообръщението си по време на Втората конференция по сигурността в Черно море на Международната кримска платформа, която се провежда във Военния клуб в София, предава РБК-Украйна, пише dir.bg.

"Важно е да имаме визия и стратегия, да покажем постоянство в съвместни действия за постигане на общи цели. Черно море трябва да се превърне в море на НАТО, мира и стабилността. Това стана Балтийско море с влизането на Финландия и Швеция в Алианса бяха засилени", каза Кулеба.

Той отбеляза, че след присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО Черно море ще последва примера на Балтийско море. Кулеба го нарече стратегическа цел, към която Алиансът и евроатлантическата общност трябва да се стремят.

Украинският външен министър отново призова съюзниците за оръжейна помощ.

"Спешно се нуждаем от допълнителни системи "Пейтриът" и други модерни ПВО системи, оръжия и боеприпаси", каза по видеомоста Кулеба. "Използвам тази възможност, за да призова всичките ни партньори към изключителни и смели стъпки", продължи той, цитиран от БТА.

"Украинската противовъздушна отбрана сега защитава не само украинското небе от руския въздушен терор, но също така защитава съседните Молдова, Румъния и Полша от настоящата опасност от ракети и дронове, които може да навлязат във въздушното им пространство", добави Кулеба.

Той обяви, че вчера са се състояли преговори за допълнителни системи "Пейтриът" за Украйна, но разкритикува бавните темпове, с които се придвижва въпросът.

В началото на форума министърът на отбраната в служебното правителство Атанас Запрянов заяви, че докато руската агресия спрямо Украйна продължава, не можем да говорим за сигурност в Черно море.

"Северното Черноморие е морски театър на войната. Използването на дронове е принудило руския флот да се изтегли", каза Запрянов. А външният министър Стефан Димитров изтъкна, че инвестирането в сигурността на региона на Черно море е инвестиране в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа.

Във международния форум участва украинската посланичка Олеся Илашчук и други чужди дипломати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    До Анчо..
    Ти пък.... няма лодки ли? Има,има цели фрегати,флотилии и ескадри,армади... за какво са му лодки? Кеф ти самолетоносач,кеф ти Доналд Кук. Даже вместо чайки и гларуси и буревестници има какво мислиш? Ами F-16 F- RAPTOR- Eurofighter -Taifun..... F-18 Hornet..... за Баце е редно да е по добре.... за какво ни е перушина и платноходки....ескадри,подводни лодки,ракетоносци....:-))) Да живее Съни Биич....Вива....
  • 2
    9
    Мисъл
    Едни хора без родина се държат така сякаш целият свят е техен и им е длъжен... Виктор Орбан
  • 2
    8
    Анчо
    Шистов газ,вятърни перки,НАТО и т.н.Абе,къде е баце?!Какво става с лодките и платноходките?
  • 8
    7
    Швейк
    пак пуснаха лудите от лудницата.....
  • 14
    6
    Пет,р
    Да се удавиш в черно море.изрод мръсен
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари