Дискусия „Активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“ в Русе

0
Срещата се организира в рамките на кампанията „Заедно за ЕС“ на Европейския парламент
Срещата се организира в рамките на кампанията „Заедно за ЕС“ на Европейския парламент

Срещата се организира в рамките на кампанията „Заедно за ЕС“ на Европейския парламент

На 30 септември 2022 г., петък, от 15:00 до 17:15 часа в Русе, зала „Европа“ на Доходно здание, площад „Свобода“ 4, Бюрата за връзка на Европейския парламент в София и Букурещ организират трансгранична дискусия на тема „Активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“.

Целта на събитието е да бъдат обсъдени възможностите, чрез които гражданите и специално младите хора биха могли да участват по-активно в обществения живот, така че да допринесат за устойчиви положителни промени в градската среда и живот. Ще бъдат разгледани теми като кръговата икономика, Зеления пакт, инициативата „Нов европейски Баухаус“ и начините, чрез които граждани и нестопански организации могат да допринесат за тяхното реализиране, като ще бъдат обменени идеи за добри примери за успешни граждански намеси.

В панелната дискусия ще вземат участие Юлия-Мирела Шербан, ГД „Регионална и селищна политика“ (REGIO), Европейска комисия, Десислава Панчева, ръководител на офис „Култура“ в Бюро „Творческа Европа“, и Лука Матей Стоян, архитект от Центъра за върхови постижения в архитектурата, изкуствата и аудиовизията, Румъния. Модератор ще бъде Антония Димитрова, член на Фондация „Колективът“.

Срещата се организира в рамките на кампанията „Заедно за ЕС“ на Европейския парламент, която цели изграждането на паневропейска общност, насърчаваща гражданското общество да участва в демократичния процес.

Предвидено е събитието да започне с панелна дискусия, последвана от отговори на въпроси от публиката в залата и онлайн.

Дискусията ще се проведе на 30 септември 2022 г., петък, от 15 до 17.15 ч. в Русе, зала „Европа“ на Доходно здание, площад „Свобода“ 4, като може да бъде проследена пряко на страниците на Бюрото на ЕП във Facebook и YouTube. Въпроси към участниците могат да бъдат задавани чрез коментари към излъчването, както и в slido с код #Bauhaus.

Практически семинар

В деня на дискусията в Русе от 10:00 до 14:30 часа ще се проведе и практически семинар „Срещи на идеи“ – Дунавска дизайн лаборатория, в който български и румънски младежи ще работят заедно, за да търсят решения за облагородяване на крайдунавски локации. Събитието е организирано за настоящи и бъдещи членове на общността „Заедно за ЕС“.

По време на семинара регистриралите се ще могат да участват в обсъждания и практически занятия в малки групи, водени от експерти от Фондация „Колективът“ и Студио Комплект и да научат как ценностите на европейския Зелен пакт и инициативата „Нов европейски Баухаус“ могат да бъдат приложени в конкретен контекст и какви предизвикателства и възможности пораждат.

Семинарът ще се проведе изцяло на английски език (без превод) в Русе, Дом Канети, бул. „Славянски“ 12, от 10:00 до 14:30 ч. на 30 септември 2022 г., като е нужна предварителна регистрация (до 29 септември 2022 г.) на https://together.europarl.europa.eu/event/2022-09-30-996/register. Местата са ограничени. Минимална възраст за участие: 16 години.

Допълнителна информация

Програма на дискусията „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори

Регистрация за дискусията „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“

Предварителни въпроси в slido с код #Bauhaus

Регистрация за практическия семинар „Срещи на идеи“ – Дунавска дизайн лаборатория

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари