Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

0
Против гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС
Против гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС Снимка: Народно събрание

Против гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите.

Против гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС, информира БГНЕС.

Според Румен Радев промените застрашават опазването на околната среда и са в ущърб на обществения интерес.

За ново обсъждане бяха върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Промените, внесени от ГЕРБ и ДПС между първото и второто четене на измененията в закона, предвиждаха приоритетни инвестиционни проекти да се оценяват в двойно по-кратки срокове.

Промените целяха увеличаваха и от 5 на 10 години срокът, в който решенията по ОВОС, респективно решението да не се извършва ОВОС, губят правно действие, поради това, че не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение. Едновременно с това по друг параграф от същото предложение за изменения на Закона за насърчаване на инвестициите, правното действие на решенията по тези текстове, приети до влизане в сила на закона, се удължава с до 10 години от датата на издаването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари