Депутатите приеха два законопроекта за доброволчеството

0
Предложенията бяха разгледани на първо четене в пленарната зала
Предложенията бяха разгледани на първо четене в пленарната зала

Предложенията бяха разгледани на първо четене в пленарната зала

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за доброволчеството, внесени от „БСП за България“ и ГЕРБ-СДС. Внесените предложения от „БСП за България“ бяха подкрепени от 140 народни представители и един беше „против“. Законопроектът на ГЕРБ-СДС се прие със 130 гласа „за“ и 29 „въздържал се“.

В мотивите се посочва, че целта е да създаде цялостна правна уредба на доброволчеството в Република България, като основа за насърчаване на гражданската активност и солидарността в българското обществото. Въвежда се и легална дефиниция за „доброволческа дейност" с цел унифициране на настоящата нормативна уредба, като се предвижда изричната забрана за използването на доброволчеството като заместител на трудово правоотношение, предава БТА.

При извършване на доброволческа дейност от малолетни и непълнолетни лица се въвежда изрично изискване за съобразяване на дейността с възрастта на лицата, както и с техните физически и психически възможности. За извършване на дейност от малолетни, непълнолетни и запретени лица се изисква писменото информирано съгласие на законния представител. Предвижда се минимална възраст за доброволци, извършващи дългосрочна доброволческа дейност да е 16 години. В случаите на дългосрочна доброволческа дейност се предвижда задължително сключване на писмен договор. Записано е и създаването на Национален регистър на доброволците.

Това, което липсва, е какви са насърчителните и финансовите мерки, затова да бъде подкрепено доброволчеството като цяло, но и доброволческите организации, смята Илина Мутафчиева от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Тя повдигна въпроса какво ще се случва с корпоративното доброволчество. Кой заплаща осигуровките на служителите, когато те имат право да използват своя отпуск и кой е този, който заплаща здравните осигуровки и застраховки, попита Мутафчиева.

Нека да видим кои са най-спорните неща, ако можем да намерим съвременни решения, каза Кристиан Вигенин от „БСП за България“.

Цветан Предов от „Има такъв народ“ изтъкна, че има пропуск от самите комисии, защото законопроектите не са обсъдени там.

Този закон се работи повече от 10 г. и все по една или друга причина не намира време да се проведе един истински дебат по темата, посочи Красен Кралев от ГЕРБ-СДС и призова да се подкрепят и двата законопроекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари