Денис Шмигал: Ако Украйна падне, започва Трета световна война

1
Украинският премиер отправи стряскащо предупреждение в интервю за Би Би Си
Украинският премиер отправи стряскащо предупреждение в интервю за Би Би Си Снимка: EPA / БГНЕС

Украинският премиер отправи стряскащо предупреждение в интервю за Би Би Си

Украйна предупреди, че ще избухне трета световна война, ако Русия победи във войната. Предупреждението идва дни преди отдавна очаквания вот в американския Конгрес в събота за законопроекта за отпускане на 61 милиарда долара военна помощ за Киев.

Призив за отпускане на военна помощ отправиха и външните министри на страните от Г-7, а Русия обяви, че каквато и подкрепа с оръжия да получи Украйна, това няма да промени ситуацията на бойното поле.

"Имаме нужда от тези пари вчера! Не днес, не утре, а вчера", каза Денис Шмигал - премиер на Украйна.

Украинският премиер Денис Шмигал отправи стряскащо предупреждение в интервю за Би Би Си.

"Ако не можем да се защитаваме, Украйна ще падне, а с нея се разпада и глобалната система за сигурност и целият свят ще трябва да постигне нова архитектура на сигурност. В противен случай ще има много конфликти, които накрая ще доведат до трета световна война."

Интервюто идва два дни преди решаващия вот в Конгреса. От декември миналата година републиканците блокират отпускането на военна помощ за Украйна. Вчера председателят на Долната камара - републиканецът Майк Джонсън най-накрая обяви, че предлага три законопроекта, които предвиждат финансиране за Израел, Тайван и 61 милиарда за Украйна.

Американският президент Джо Байдън обеща да подпише законите в момента, в който бъдат гласувани. Вотът и дебатът в американския конгрес са наблюдавани отблизо от европейските съюзници.

"Не може да разчитаме само на Съединените щати, трябва да поемем отговорността си и да спрем да казваме - Съединените щати ще направят това, ще направят онова. Имаме системи Пейтриът, имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от складовете и да ги пратим на Украйна", каза Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност.

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел отправи призива от италианския остров Капри, където заседават външните министри на страните от Г-7. За риск от свят с бушуващи конфликти заговори и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

"Ако на Путин бъде позволено да продължи безнаказано, знаем, че няма да спре в Украйна. Без съмнение може да прогнозираме, че тази агресия ще продължи. Останалите потенциални агресори по света наблюдават внимателно и няма да имат спирачки. Така ще имаме свят с конфликти, а не свят с мир и сигурност", каза Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

От месеци Украйна изпитва затруднения на бойното поле - съотношението на силите е едно към 10 в полза на Русия. Нова американска военна помощ е част от колониалната политика на Вашингтон, обяви Кремъл.

"Всеки режим на първо място гарантира значителна част от отпуснатите средства да останат във военно-индустриалния комплекс на Съединените щати. Украйна сега не само трябва да се бори да осигурява печалби за американците, но трябва да се бори и до последния украинец. Задавя се и от дългове. Любимата колониална политика на Съединените щати. Това не може да повлияе на ситуацията на фронта", посочи Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Киев атакува руско летище на незаконно анексирания Кримски полуостров, а Москва нападна с дронове критична инфраструктура в западната украинска Ивано-Франковска област. През последните седмици Русия засили ударите с голям обсег и нанесе значителни щети по енергийната система. Украинското Министерство на енергетиката призова бизнеса и домакинствата да ограничат употребата на ток в най-натоварените часове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    2
    Моето име
    Хобитът Смийгъл се взема твърде насериозно.
  • 13
    1
    Весо
    Тоя палячо как може да си помисли че Русия ще загуби малоумник и нашите идиоти помощи им дават да ги избиват по вече!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари