Държавният архив в Русе съхранява ценни документи

3
Иван Белчев сподели за ценните находки, които съхранява Държавния архив в Русе
Иван Белчев сподели за ценните находки, които съхранява Държавния архив в Русе Снимка: Facebook / Иван Белчев

Иван Белчев сподели за ценните находки, които съхранява Държавния архив в Русе

Русенският екоактивист изрази загриженост за съдбата на сградата и заяви, че е поставил въпроса за нейното финансиране. Ето какво сподели Иван Белчев:

"Днес се срещнах с г-жа Толя Чорбаджиева от Държавен архив – Русе. Повод за моето посещение беше желанието ми да подаря на Държавен архив – Русе различни издания на Конституцията на България. С г-жа Чорбаджиева си припомнихме последната ни среща, която беше преди година, на която разговаряхме относно сградата, в която се помещава архивът в Русе, както и заплащането, което получават служителите.

От предходния ни разговор досега това, което успяхме да постигнем с моите колеги Елисавета Белобрадова и Манол Пейков, е увеличение на заплатите на служителите в архивите, което макар и минимално, беше крайно необходимо. След предходната ни среща с г-жа Чорбаджиева поставих и въпрос относно отпускане на финансиране за ремонт не само на сградата на Държавния архив в Русе, но и на сградите в Силистра, София и Велико Търново. Финансовият министър отпусна средства, които трябва да бъдат разпределени между четирите сгради, но все още не е ясно за архива в Русе, каква сума е предвидена. Пред госпожа Чорбаджиева поех ангажимента да потърся допълнително информация по въпроса, защото в хранилището се съхраняват изключително стари и ценни документи от всякакъв вид – досиета на ученици, поземлени карти, решения на общински съвети. От години обаче покривът тече направо върху кутиите и папките, в които се съхраняват тези документи, а найлоните, с които са завити, макар че не не позволяват водата да стигне до тях, не помагат на влагата да се изпари и тя уврежда хартията.

Един такъв документ, който видях днес, е например плана на архитекта за изготвянето на сградата на Българска земеделска банка - документ на повече от 120 години.

За тези, които не знаят, до архива се стига през централния вход на завод Найден Киров след представяне на лична карта на портала и прекосяване на целия двор", поясни Белчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Кольо
    Продажен педал.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари