Държавният архив в Русе пази рецептата на сладкаря Коста Гараш

1
Нейната "ауденция" била в известния хотел „Ислях-хане“ в дунавския град
Нейната "ауденция" била в известния хотел „Ислях-хане“ в дунавския град

Нейната "ауденция" била в известния хотел „Ислях-хане“ в дунавския град

Тортата „Гараш“ си е спечелила популярност както в България, така и извън границите ѝ. Нейната оригинална рецепта е създадена в Русе от австрийския сладкар Коста Гараш, който след Освобождението дошъл в България и работил в известния хотел „Ислях-хане“ в дунавския град, припомня Actualno.com.

В хотела отсядали видни гости – сред тях били Иван Вазов, един от основателите на Софийския университет и министър на просвещението – проф. Иван Шишманов, прочутият полски писател Хенрик Сенкевич. Тук княз Александър Батенберг посрещал чужди държавни глави като краля на Сърбия Милан Обренович, на Румъния Карол І, на Швеция – Оскар ІІ. По време на един такъв високопоставен прием за пръв път била „дадена аудиенция“ и на тортата „Гараш“.

Смята се, че за нея Коста Гараш взел идеята от вече нашумялата по онова време виенска торта „Захер“ („Сахер“). Тя била създадена през 1832 г. от сънародника му Франц Захер, когато бил само на 16 години.

Сега вече има много разновидности на тортата „Гараш“. Оригиналът на рецептата, създадена от Коста Гараш, днес се пази в русенския Държавен архив.

Рецепта за торта „Гараш“

Съставки:

- за блатовете: 400 млени орехи, 200 г захар, 10 яйчени белтъка;

- за пълнежа: 450 г черен шоколад, 100 г захар, 400 г сметана;

- за крема „ганаш“: 2 с. л. олио, 200 г черен шоколад, зелени кокосови стърготини.

Приговяне на блатовете. При изготвянето на блатовете не се използва брашно. Поставяте белтъците в миксер, разпенвате ги и на части добавяте захарта. Тя трябва да се разтопи напълно. Белтъците не бива да се разбиват до степен на т. нар. „плътен сняг“, защото блатовете ще станат чупливи.

Добавяте орехите, разбърквате сместа. Загрявате фурната на 160 градуса. Разделяте сместа на 5 блата, печете всеки по 6 минути. Оставяте ги настрани за охлаждане.

Приготвяне на пълнежа. Разтопявате шоколада на водна баня, след което го оставяте да се охлади за около 7 минути. Разбивате сметаната на бавен миксер, на части добавяте захарта и постепенно шоколада. Бъркате до еднородна кремообразна смес.

Поставяте един блат в подходяща чиния за торти, покривате го с 1/5 част от крема, отгоре друг блат, отново крем – така до края на блатовете и на крема. Покривате оформената вече по този начин торта с крем отвсякъде. Слагате я в хладилника за час и половина.

Приготвяне на крема „ганаш“. Разтопявате шоколада на водна баня, добавяте олиото, размесвате. Сипвате малко в центъра на тортата, наклонявате я внимателно и постепенно във всички посоки с цел кремът да я обтече и покрие отвсякъде. За покриването с крема не се използват инструменти. Повтаряте процедурата с още крем, докато свърши. Оставяте тортата в хладилник да стегне.

Сервиране. При нарязването се погрижете ножът да е добре наточен; също така, го топнете в гореща вода и подсушете, което доста ще улесни сервирането.

Запазената емблема на оригиналната торта „Гараш“ е поръсването ѝ преди сервиране със зелено оцветен кокос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Оригинал Гараш
    Между другото тази измишльотина за "Коста Гараш взел идеята от вече нашумялата по онова време виенска торта „Захер“ („Сахер“)" няма нищо общо с действителността, няма нищо общо като рецепта. Иначе торта "Гараш" е близка до тортите "Добуш", "Естерхази", "Пишингер". Кремът и броя платки от "Добуш", платки подобни на "Естерхази" - но с орехи или лешници , брой на платките и шоколадов крем като "Пишингер". Върху шоколадовата глазура (приготвена от шоколад и мазнина -която може да бъде краве масло или според сезона какаово масло, кокосово масло, олио), се шприцоват "цветя" от крема в който са забодени листа (боядисани цели обелени бадеми), а не само поръсени с бадемов барут, както по-късни версии на тортата.
  • 1
    4
    Оригинал Гараш
    Ами намерете по-ранна рецепта за тортата, да видим какъв е бил оригинала? Ако няма по-ранна, очевидно се приема тази от 1935 за оригинал. Рецептата от 1936 г. е леко изменена, за по-добра трайност, при тогавашните условия, не е имало електричество, хладилници и т.н. Направете официално запитване към държавния архив и публикувайте отговора да видим кой какво пази и дали пази.
  • 1
    3
    До Оригинал Гараш
    Не разбрах! Коя от двете е по оригинална? До Мирослава Бонева - това ли е рецептата, която се пази в русенския Държавен архив?
  • 0
    2
    Оригинал Гараш
    Торта "Гараш" 1936 Гараш торта Продукти: 250 гр. млени орехи (може и лешници), 350 гр. пудра захар и 8 белтъка (равняват се на 10 яйца, грамажът на едно яйце е различен). Приготовление: Захарта и орехите се смесват, прибавят се белтъците и се бърка докато се образува една възрядка каша. Разделя се и пече на 5 - 6 платки (като добуш) в умерена пещ. Веднага щом се опекат, изваждат се от формата, тъй като изстинали се натрошват. Попълват се с крем шоколад до половин см., закръгляват се добре, за да се получи правилна торта. Отгоре се полирва с шоколадова глазура и гарнирва с останалия крем и с бадеми, боядисани със зелена боя. Шоколадов крем Продукти: 500 гр. захар, 5 жълтъка или 4 цели яйца, 500 гр. нетопено масло и 300 гр. кувертюр. Приготовление: Захарта се вари, като за шам (грешно иписване на шаум), както при белтъчният крем (щом пуска мехур и ударен се разпилява, или оставен бавно спада, то значи захарта е готова). Отделно се избиват яйцата или жълтъците и им се прибавя, по-малко, от варената захар (използва се захарен сироп с определена гъстота, вместо мляко), бърка се, за да не се спекат яйцата, шоколада предварително нарязан и маслото. Бърка се на студено докато се получи гладък и светлокафяв крем. Много е приятен на вкус. Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по сладкарство и вегетарианска кухня", издателство "Кехлибаров", София, 1936 г.
  • -1
    1
    Оригинал Гараш
    Торта "Гараш" 1935 Продукти: 250 грама млени орехи (може и лешници); 350 грама пудра захар; 10-12 белтъка; Приготовление: Захарта и орехите се смесват, прибавяме белтъците и бъркаме докато се образува една възрядка каша. Разделя се и пече на 5-6 платки (като Добуш) в умерена пещ. Веднага щом се опекат изваждат се от формата, тъй като изстинали се натрошават. Попълват се със следния крем: Продукти за крема 300 грама шоколад; 5 жълтъка; 500 грама захар; 1 чаша мляко; 500 грама краве масло или млечен каймак (млечна сладкарска сметана с висока масленост); Приготовление на крема Шоколада надробен, млякото, захарта, жълтъците и маслото се поставят общо на огъня и бъркат докато заврът (най-много 10 минути). Поставя се на студено за да изстине, а ако бързаме може да бъркаме докато изстине и добие сивошоколадов цвят. С този крем попълваме до 1/2 см (половин сантиметър) платките, закръгляваме го добре, за да се получи правилна торта. Отгоре се полирва с шоколадова глазура и гарнирва с останалия крем (с бадеми боядисани в зелена боя). Една от най-хубавите торти. Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня" 1935 г.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари